Skip Navigation Links(Hjem) > Aktuelt
Aktuelt

UKM: En helg fylt med ung, lokal kultur

UKM Collage.jpg - Klikk for stort bilde 76 påmeldte skal boltre seg med ung kultur i mange forskjellige uttrykk når det i helga er tid for UKM i Åsnes. De vil gjerne ha deg som publikum.

76 påmeldte er en betydelig økning fra fjorårets 44 deltagere. Når man så tar i betraktning at det i 2016 ikke ble noe UKM i det hele tatt i Åsnes, er den store veksten i antall påmeldte gledelig nytt for kulturlivet i kommunen vår.

 

Ungdommene som deltar er i aldersgruppa 13 til 20 år. 

 

Ungdommens kulturstipend deles også ut under UKM. Dette er et stipend på 10.000 kroner som deles ut til en ung åsnessokning som har utmerket seg spesielt i det siste året.

 

Ung kultur møtes

UKM står for "ung kultur møtes". Tidligere har det blitt omtalt som "Ungdommens kulturmønstring". UKM er fortsatt en mønstring, en fellesarena for unge som vil uttrykke seg i ulike former, men poenget er at det ikke handler om å konkurrere og om å være best.

 

 - Vi skal ha det artig og gi unge en mulighet til å få møte hverandre i et skapende felleskap, sier Elida Inman Tjørve, lokalkontakt for UKM i Åsnes.

 

Åpent for publikum

UKM er et arrangement som er åpent for publikum, og det er gratis inngang.

 

Lørdag 10. mars innledes kvelden med galleriåpning i foajéen i Rådhuskinoen kl. 17.00. Hovedforestillingen i kinosalen starter kl. 18.00.
 

UKM Åsnes er i stor grad et ungdomsstyrt arrangement, med ungdom i alle ledd av prosessen, fra arrangører, media og film til unge talenter på litteratur, kunst, konferansierer og sceneinnslag.
 

Dette er med andre ord en fin kveld å få med seg litt av det som rører seg av ungdomskultur og unge talenter i kommunen. Hjertelig velkommen til alle!

 

Deltagerne på UKM denne helga bidrar i ulike kategorier.

 

Kategori SCENE: Dette omfatter teater, dans, sang, musikk, stand up og litteratur.

 

Kategori UTSTILLING: Dette finner sted i Rådhuskinoens foajé og inkluderer visuell kunst i form av for eksempel maleri, tegning, skulpturer, fotografi og håndarbeid.

 

Kategori FILM: Filmer som ungdom allerede har laget vises på kinolerretet for publikum.

 

Kategori ARRANGØR: Deltagerne hjelper til med vakthold, servering, publikumshåndtering og sekretariatsfunksjoner.

 

 

 

Fire workshops

Noe som utvider årets lokale UKM betydelig, er fire workshops.

Innenfor et gitt tidsrom gjennomfører deltagerne praktisk arbeid som skal munne ut i konkrete resultater, og arbeidet skjer under ledelse av en mentor.

Les mer om workshoppene nedenfor.

 

 

Cosplay med Tine Marie Riis

Cosplay Tina Riis.png - Klikk for stort bilde

 

Cosplay-utøvere bruker kostymer til å etterlikne fantasiskikkelser hentet fra blant annet dataspill og tegneserier. Andre kler seg ut som roboter monstre, fabeldyr eller overnaturlige vesener.

 

Tine Marie Riis har cosplayet siden 2009, og har siden da vært aktiv innenfor Cosplay-miljøet rundt i Europa. Hun lever i dag ut drømmen ved å jobbe som cosplayer på heltid, og har over 400 000 følgere på sosiale medier. Under workshopen vil deltakerne lære seg å lage en «bracer» (forarm rustning/armskinne) tilpasset sin egen arm.

 

 

Graffiti med Heia Graffiti

Heia-Grafitti.png - Klikk for stort bilde

 

Maiken og David driver sammen Heia Graffiti. Maiken er faglærer i formgivning, kunst og håndverk og graffitikunstner og har lang erfaring med formidling til barn og ungdom. David har malt graffiti i over 20 år, og er ansett som en av Europas mest anerkjente graffitikunstnere.

 

De ønsker å gjøre graffiti mer tilgjengelig og mindre skummelt ved å lære barn, ungdom og voksne om graffitikunst. Filosofien deres er at verden kan bli et litt bedre sted med litt farge og glede på veggene rundt oss, og ved å øke kunnskapen om graffiti at dette kan bidra til færre fordommer rundt graffitikunst.

 

Denne aktiviteten skjer på Flisa ungdomshus. Noen av veggene der skal tjenestegjøre som lerret, og grafittikunsten blir værende der for ettertida også når UKM er over for denne gang.

 

 

Vokal/låtskriving med Matilda

 

Matilda Gressberg.png - Klikk for stort bilde

 

Matilda Gressberg er fra Eidskog og er 23 år gammel. Allerede som niåring begynte hun å skrive låter, og hun har utviklet seg til å bli en habil låtskriver med to egne albumer bak seg. Singelen «ghost» kom ut i juni 2016 og ble kjapt kåret til «Ukens singel» på P3. Til sammen er Matilda streamet over 15 millioner ganger.

 

 

Film med Tyge Møller og Simen Skari

 

Møller Skari.jpg - Klikk for stort bilde

 

Tyge Møller (32) er fra Flisa. Han er utdannet hos California Lutheran University med en bachelor i multimedia. Deretter jobbet han i halvannet år hos et musikkproduksjonsselskap i Los Angeles, for så å starte sitt eget produksjonsselskap i Oslo. I dag jobber han som freelancer for film, musikk og animasjon. Han har tidligere vært UKM-deltager som trommeslager i et band.

 

Simen Skari (27) er fra Elverum. Han er utdannet kreatør ved Westerdals i Oslo og har etter utdannelsen jobbet med diverse prosjekter innenfor film, foto, grafisk design og musikk. På fritiden kjører han snowboard og er med i diverse musikkprosjekter. Simen har tidligere vært med på UKM med en fotoserie.

 

 

Media med Maren Stenbakken

 

Maren Stenbakken.jpg - Klikk for stort bilde

 

Deltagerne jobber konkret og praktisk med tekst og bilder for å dekke det som skjer på årets UKM med veiledning fra mentor Maren Stenbakken. 

 

Maren har lenge hatt et ønske om å jobbe med med medier og tekst, og hun fikk i 2013 prøve seg som fotograf på fylkesmønstringen i Eidskog. Hun har vært med på UKM siden 2013, og ble med på å arrangere lokalmønstring i Åsnes i 2017 og 2018.

 

Hun ble med i KUA (Kreative Unge Arrangører) i 2017 og er med på å arrangere fylkesmønstringen i år. Maren går på VG2 medier og kommunikasjon på Sentrum Videregående skole i Kongsvinger. I tillegg jobber hun for Solørradioen og isolor.no.

 

 

 

Konferansier med Frank Rognstad

 

Frank-Rognstad.png - Klikk for stort bilde

 

Deltagerne på denne workshoppen skriver egne manus som de bruker under årets UKM.

 

Mentor er Frank Rognstad, en svært engasjerende coach med en genuin interesse og omtanke for menneskene rundt seg. Han har solid erfaring som leder og salg i internasjonale virksomheter. Han har en energi og et humør som smitter på selv de mest nervøse, skeptiske og negative. Til daglig jobber han med lederutvikling og presentasjoner, og han er gründer av to IT-selskaper.

Publisert av Tor Jostein Sørlie. Sist endret 08.03.2018
 
Login for redigering