Smittesporing

Smittesporing er en grunnleggende del av TISK-strategien (testing-isolering-smittesporing-karantenering). Sporingen skal starte umiddelbart etter at et tilfelle av covid-19 er diagnostisert, og kommunen skal sørge for at alle nærkontakter spores opp.

Klikk for stort bilde 

Smittesporing er prosessen med å finne, informere og eventuelt følge opp eller teste nærkontakter til de som er smittet av koronavirus. En person som blir smittet kan være smittsom etter kort tid. Noen får bare milde symptomer og forstår derfor ikke at de er smittet. Andre kan være helt uten symptomer. Det haster derfor å finne nærkontaktene så vi kan ta hånd om dem før de uforvarende smitter andre.  

 

Smittesporing starter oftest med at kommunen får et varsel om et positivt prøvesvar. Den smittede blir kontaktet av smittesporingsteamet og satt i isolasjon. Den smittede må tenke tilbake til 48 timer før første symptom og hvem som er nære kontakter – det vil si hvem den smittede har vært sammen med i mer enn 15 minutter og innenfor 2 meters avstand, eller i direkte fysisk kontakt med. Disse nærkontaktene settes i 10 dagers karantene.

 

Smittesporingsteamet kan kontaktes på telefon 969 44 454.

Jobber du i et smittesporingsteam i en annen kommune og skal melde inn en smittet pasient?

Ring kommuneoverlegen på 477 86 317

 

Vi bruker digitale verktøy fra leverandøren ReMin i smittesporingsarbeidet.

I den forbindelse blir det samlet inn personopplysninger. Personvernerklæring for bruk av verktøy fra ReMin kan du lese her. (PDF, 131 kB)

 

Les mer om smittesporing hos Folkehelseinstituttet