Endringer i regler for karantene og isolasjon (02.02.22)

I uke 4 var det 220 smittetilfeller i Åsnes. Mandag og tirsdag denne uka ble det påvist smitte hos henholdsvis 54 og 35 personer. For de fleste viser sykdommen seg i form av mildere symptomer som feber, hodepine og halsondt. Det høye antallet smittede legger press på smittesporingsarbeidet, og fra 2. februar er det noen endringer i reglene for karantene og isolasjon.

 

Barn til og med grunnskolenivå testes kun når de har symptomer.

For husstandsmedlemmer og tilsvarende nære nærkontakter til den smittede gjelder følgende:

  • Karanteneplikt opphører
  • De anbefales daglig test i fem dager etter siste nærkontakt, og også senere hvis de får symptomer. Hvis de har daglig kontakt med den smittede i isolasjonsperioden, skal de også teste seg disse dagene før de møter på jobb/skole. Dette blir da testing i fire pluss fem dager, totalt ni dager. (Fire dager, som er den smittedes isolasjonsperiode, pluss fem påfølgende dager etter siste nærkontakt med den smittede)
  • Benytt munnbind i 10 døgn, unngå store sammenkomster og arrangementer
  • Bli hjemme ved symptomer og test deg

 

Øvrige nærkontakter:

  • Vær obs på symptomer og test deg ved symptomer

 

Tester

Testing av nærkontakter bør fortrinnsvis skje ved bruk av selvtest, men det er mulig å reise til Våler teststasjon for selvtest eller PCR.

Positive selvtester skal bekreftes med PCR for alle, med unntak av de som har tre vaksinedoser eller har to vaksinedoser og som har gjennomgått covid-19 i løpet av de seneste tre måneder.

Selvtester er fortsatt en begrenset ressurs. Selvtester deles ut på teststasjonen i Våler kl. 09-12 mandag-fredag + søndag og i rådhusvestibylen i Åsnes kl. 13-15 på hverdager. Tester er fortsatt en begrenset ressurs, og vi må fortsatt prioritere testene etter følgende kriterier:

1) Personer med symptomer på Covid-19

2) Nærkontakter som er husstandsmedlemmer

3) Øvrige nærkontakter 

Hver person vil kunne hente ut maksimalt 3-4 tester om gangen. Tester for å teste seg i forbindelse med arrangementer, reiser og så videre, må fortsatt kjøpes på apotek/dagligvarebutikk, eller på teststasjonen ved behov for registrering i koronapass. 

 

Hva gjør du når selvtesten er positiv?

Tester du eller et familiemedlem positivt på selvtest, registrerer du dette på kommunens smittesporingstjeneste: https://pasient.remin.no/aasnes (Åsnes) og isolerer deg i fire døgn. Du må ha ett døgn uten feber før du kan gå ut av isolasjon. Kontakt egen lege eller legevakt ved behov for medisinsk hjelp eller sykemelding. 

 

Les om de nasjonale endringene fra 1. februar