Tidligere har Åsnes kommune fakturert feie- og tilsynsgebyret sammen med de øvrige kommunale avgiftene i samme faktura.
Men fra 1. januar 2022 kommer det egen faktura for feie- og tilsynsgebyret rett fra Midt-Hedmark brann- og redningsvesen. Feie- og tilsynsgebyret er altså ikke lenger med på fakturaen for kommunale avgifter som sendes fra Åsnes kommune.
Forfall er i april.
Spørsmål rundt faktura for feie- og tilsynsgebyr rettes til MHBR.
Les mer om feie- og tilsynsgebyr her
Varsel om feiing
Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) bruker SMS for å varsle husstandene om feiing og tilsyn.
Meldingen som går ut til mottaker i husstanden kommer fra et nummer som har flere siffer enn vanlig, og det fremstår ikke som et vanlig norsk telefonnummer. Mange reagerer på dette, og mistenker at det kan være forsøk på svindel eller phishing.
Det er det ikke. Grunnen til at nummeret er "rart", er at meldingssystemet genererer et unikt nummer pr husstand, slik at brannvesenet vet nøyaktig hvilken adresse som har besvart meldingen.
Dette gjør at man kan svare på meldingen ved kun å sende ett enkelt siffer i retur. Tallet 1 representerer «ja», og er en bekreftelse på at dato for feiing/tilsyn passer. Tallet 2 representerer «nei», og er en melding til brannvesenet om at oppsatt dato ikke passer.
Det er viktig at du besvarer tekstmeldingen. Svarer du 1, får du en ny SMS som takker for tilbakemelding, og en link hvor du kan gå inn for å få mer informasjon om tilsynet eller feiingen. Svarer du 2, så får du en ny SMS om at ditt svar er mottatt.
I tilfeller hvor svaret er nei må huseier selv kontakte brannvesenet for å avtale nytt tidspunkt. Dersom huseier har leietakere må de selv ta kontakt med sine leietakere, og informere om tilsyn og feiing.
Rapporter etter feiing og tilsyn sendes digitalt til eier, og eier kan svare brannvesenet digitalt tilbake. På den måten kan brannvesenet ha en tettere dialog med husstanden.
Slik ser en melding fra brannvesenet ut. Merk det lange avsendernummeret, markert med rød strek rundt.
Pipebrann
Siden 2010 har det vært registrert over 9000 pipebranner i Norge, og tallene fortsetter å øke. I 2021 var det registrert rekordhøye 1650 pipebranner på landsbasis, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
I Midt- Hedmark Brann- og redningsvesen er det i løpet av de 11 første månedene i 2022 registrert 43 pipebranner. Det er en dobling fra tidligere år. Tallene er også trolig enda høyere, fordi mange ikke oppdager at de har hatt en pipebrann før etter at skorsteinen er blitt inspisert av en brannforebygger (tidligere kalt feier).
En pipebrann kan være ødeleggende for skorsteinen og kan i verste fall utvikle seg til en boligbrann.
Hvordan oppstår en pipebrann?
Pipebranner oppstår når det samler seg beksot og brannfarlig tjære i skorsteinen, som tar fyr fra varmen fra ildstedet. Dette kan skje grunnet én eller flere av følgende årsaker:
- Dersom du overfyller ovnen med ved
- Fyrer med feil brensel
- Fyrer med fuktig ved
- Fyrer med feil trekk
- Fyrer med for lite tilluft
En pipebrann kan oppstå etter bare noen få måneder med feil fyring.
Tips til å fyre riktig:
Det er imidlertid noen enkle grep du kan gjøre for å forebygge pipebrann:
- Bruk tørr ved når du fyrer opp.
- Ikke bruk for grove kubber, spesielt i opptenningsfasen.
- Ikke bruk papir, papp og annet søppel til opptenning.
- Ikke overfyll peisen eller ovnen. Legg på litt og litt ved for å fyre jevnt.
- Sørg for at du har riktig trekk. Start med full trekk i opptenningsfasen, men gjerne juster trekken underveis slik at det brenner med en rolig flamme.
- Ikke bruk tennvæske, rødsprit, bensin eller annen brannfarlig væske.
- Ikke fyr i ovnen eller peisen når du ikke er hjemme.
- Ta vare på skorsteinen din, og tøm sotluka di med jevne mellomrom.
Med disse enkle grepene kan du forebygge en pipebrann. Det er i midlertidig ingen garanti for at en pipebrann ikke oppstår allikevel. Det viktigste er å være bevisst på å fyre riktig, og å holde skorsteinen i orden. Det er ditt eget ansvar å sørge for at skorsteinen og ildstedet ditt er i orden. Dersom du er usikker, ta kontakt med brannvesenet.
Ta gjerne kontakt med Midt-Hedmark Brann- og redningsvesen på telefon 62 43 32 20 dersom du har spørsmål.
Dersom du lurer på hvordan din peis fungerer, kan du selv også sjekke bruksanvisningen eller ta kontakt med leverandøren.
Hvordan oppdage en pipebrann?
Pipebranner er som sagt ikke alltid like lett å oppdage. Slik kan du oppdage en pipebrann:
- Lytte etter høy knitring eller buldring fra skorsteinen.
- Ser flammer eller gnister fra skorsteinen.
- Ser mye og tett røyk fra skorsteinen.
- Veldig varm skorstein, eller sterk varmelukt fra skorsteinen.
Hva gjør jeg dersom jeg oppdager en pipebrann?
Dersom du oppdager en pipebrann, skal du gjøre følgende:
- Ring 110.
- Steng av trekken til ildstedet.
- Inspiser skorsteinen i hele sin lengde. Sjekk at det ikke kommer røyk eller flammer ut av skorsteinen.
- Fjern brennbart materiale inntil eller i nærhet av ildsted, røykrør og skorsteinen.
Om MHBR
Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS er et interkommunalt selskap som eies av kommunene Våler, Elverum, Trysil, Engerdal, Stor-Elvdal, Alvdal, Rendalen, Tolga, Tynset, Folldal og Åsnes.
Selskapet ble etablert den 1. juli 2005. Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS har i dag ansvaret med å forvalte brann- og redningstjenesten etter lov om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlig stoff og om brannvesenets redningsoppgaver for eierkommunene. Administrasjonen for Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS er lagt til Elverum kommune. Det er lokalisert brannstasjoner i alle eierkommunene.
Ansvarsområdet dekker 20 000 km² og ca. 55 000 innbyggere. Selskapet har 203 ansatte. Midt-Hedmark brann- og redningsvesen er organisert i 2 avdelinger, beredskap og brannforebyggende. Feiervesenet er underlagt brannforebyggende avdeling. Midt-Hedmark brann- og redningsvesen har en felles brannordning som er dimensjonert etter en risiko- og sårbarhetsanalyse.