Egenberedskap

Vi har alle ansvar for vår egen sikkerhet og egen beredskap. Når samfunnet rammes av en alvorlig hendelse eller krise, må hjelpen først ut til de som trenger det mest.

Derfor er det viktig at flest mulig av oss kan ta vare på oss selv og våre nærmeste. Jo flere som er i stand til å ta vare på seg selv, jo bedre rustet er vi som samfunn til å klare uønskede hendelser.

Tenk gjennom hva som kan skje der du bor, hvordan du og de rundt deg kan bli rammet og hvordan dere sammen kan håndtere det. Finn ut om noen kan trenge hjelp og hvordan du kan bidra.

Praktiske råd:

  • er det fare for liv og helse, ring nødnummer 113
  • sjekk brannvarslere, brannslukningsapparater og rømningsveier årlig
  • ha en ekstra mobillader i bilen
  • ved kraftig vind, sjekk at løse gjenstander er festet godt eller tatt bort; for eksempel trampolinen, utemøbler, båten og pyntegjenstander
  • ved kraftig nedbør, sjekk at takrenner er fri for løv og annet rusk. Har du sluk på eiendommen din, sjekk at det ikke er tett
  • ved kraftig snøfall – tenk på taket både hjemme og på hytta.

. - Klikk for stort bilde Gaute Gjøl Dahle/DSB   

Du bør kunne klare deg selv i minst tre døgn

Har du alt du trenger for å klare deg selv i minst tre døgn hvis vann og strøm plutselig blir borte? Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at alle husstander i Norge tar noen enkle grep for å bedre sin egenberedskap. DSB har utarbeidet konkrete råd for alle innbyggere som du kan lese på sikkerhverdag.no. Her finner du blant annet eksempler på hva et beredskapslager hjemme kan inneholde for at du skal kunne klare deg i minst tre døgn.

 

Hvorfor egenberedskapsråd nå?
Pandemien og krigen i Europa gjør at egenberedskap er mer aktuelt enn på lenge. Det kommer på toppen av allerede kjente utfordringer som cybertrusler og mer ekstremvær. Dette kan føre til bortfall av kritisk infrastruktur, for eksempel strøm, vann og mobilnett.

Vi som bor i Norge – et av verdens tryggeste og mest stabile land – er vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Det er veldig mange tjenester og funksjoner vi er avhengig av for at vårt daglige liv skal gå rundt uten store problemer. Nettopp denne avhengigheten gjør oss sårbare.

Du er en del av Norges beredskap
Selv om vi lever i et trygt land, kan uønskede hendelser oppstå også hos oss. Og hvis vi rammes av en stor hendelse eller krise, er det mange som trenger hjelp.

Ved å være forberedt bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap.