"Dialektdag i Solør" 11. desember

Solør dialekt- og mållag finnes ikke ennå. Det gjør det forhåpentlig etter dialektdagen mandag 11. desember.

To motiver: Gradestokk med Solør-uttrykk. Dame som holder fram bok. - Klikk for stort bildeKari Bredvold med den første av fire bøker om "Nissene på Finnskogen".

 

Et vellykket arrangement om solungdialekta på Åsnes folkebibliotek i oktober gjør at det nå tas initiativ for å få etablert Solør dialekt- og mållag, i regi av Noregs Mållag.

Solungen Kari Bredvold har skrevet boka «Nissene på Finnskogen». I boka, som er den første i en serie på fire, er all dialog på solung.

Mandag 11. desember skal Kari Bredvold ut for å lese og prate med elever på småskoletrinnet ved Grue barne- og ungdomsskole, Flisa skole og Våler barne- og ungdomsskole. 

Om kvelden, nærmere bestemt kl. 18, blir det en ny dialektprat som er åpen for alle. Dette skjer i mediateket på Flisa skole. 

Dit vil bl.a. Camilla Sagen fra “God morgen, Norge” på TV2 komme og fortelle om hvorfor hun holder på solung og hvorfor det er viktig at solungdialekta lever videre. 

− Sammen med dialektentusiaster i Solør vil vi bruke denne dagen også til å oppfordre folk om å bli med i Solør dialekt- og mållag, sier Ingar Arnøy i Noregs Mållag.

Inspirert av det store oppmøtet på arrangementet i oktober har mållaget og dets medlemmer i Solør tenkt at de bør prøve å få etablert et Solør dialekt- og mållag. Mållaget har flere lokale dialekt- og mållag på Østlandet, blant annet Gausdal, Hamar, Elverum, Lesja og Skjåk.

− Formålet vårt er å få organisert arbeidet for å sikre solung i framtida. Derfor har vi starta en slags kampanje for solung, som særlig skal rette seg mot barn og ungdom. Utgangspunktet vårt var og er den uroa mange på nesten hele Østlandet kjenner for framtida til dialektene. Fra Tynset i nord til Vinje i sør er det et massivt press mot dialektene fra «standardspråket», altså bokmål. Ikke så rent få kjenner ei sorg over at det lokale talemålet kan forsvinne om en generasjon eller to, sier Arnøy. 

 

Hva: Dialektprat med mål om å etablere Solør dialekt- og mållag

Når: Mandag 11. desember kl. 18

Hvor: Mediateket på Flisa skole, Skolevegen 50, 2270 Flisa