Gjør julen trygg for barna

Jul og julefeiringer er like rundt hjørnet. Dette skal være en hyggelig tid for alle, og kanskje spesielt for barna. Dessverre er det slik at noen barn opplever utrygghet i jula, når de voksne inviterer til selskap.

Klikk for stort bilde Av-og-til  

Statistikken sier at nesten 1 av 10 barn opplever at mamma eller pappa drikker for mye, og vi vet i tillegg at alkoholforbruket er større under høytiden. Denne jula blir også noe annerledes, da de voksnes julefeiring vil skje i hjemmet på grunn av restriksjoner som ligger i forbindelse med koronapandemien.

Derfor kan det være lurt å sjekke lenken nedenfor, slik at du som voksen kan bidra til at barna føler seg ivaretatt.

Slik hjelper du barn når foreldrene drikker for mye

Åsnes-barn i risiko 

I kommunen vår har vi en gruppe ansatte fra barnevern, helsestasjon, PP-tjenesten, skole og SLT som arbeider med barn i risiko. En av hovedoppgavene til denne gruppen er å jobbe forebyggende. Derfor ønsker vi at denne informasjonen kommer ut som et ledd i dette arbeidet.

Hovedbudskapet er at du som voksen har et ansvar for at barna skal føle seg trygge og ivaretatt.

Barn er forskjellige, og de kan reagere ulikt på å se voksne som drikker. Derfor er det anbefalt foresatte å stille seg spørsmålet: «Hvor mange glass tåler barnet mitt?». 

Det kan også skje at du selv er deltager på en julefeiring der barn er til stede, og da kan denne informasjonen gjøre deg tryggere og gi deg råd om hvordan du kan gripe inn hvis nødvendig.

Folkehelseinstituttet anslår at ca. 90 000 barn har en foresatt som drikker for mye.

Se video på Facebook om hva du bør tenke på hvis du skal drikke alkohol med barn til stede