Informasjon om coronaviruset

GÅ TIL SAMLESIDEN MED INFORMASJON OM KORONAVIRUSET

 

Verdens helseorganisasjon har erklært internasjonal folkehelsekrise på grunn av det nye coronaviruset.  Fylkesberedskapsrådet har vært samlet for å diskutere situasjonen.

Dette er situasjonen:

Et nytt coronavirus forårsaker et pågående utbrudd av lungebetennelse i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Det nye viruset kan gi luftveisinfeksjon hos mennesker. I mange tilfeller har det kun gitt mild sykdom, men det rapporteres også om tilfeller av alvorlig sykdom og dødsfall. Det er per i dag ikke registrert smittede i Norge og det er fortsatt usikkerhet om smittsomhet og alvorlighetsgrad av sykdommen, men Helsedirektoratet regner det som sannsynlig at vi også vil få smittede personer i Norge.

Fylkesberedskapsrådet innkalt

For å være forberedt har fylkesmannen innkalt Fylkesberedskapsrådet for å diskutere situasjonen. Fylkesberedskapsrådet sitt råd: Følg med på Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet sine hjemmesider. Her vil det til enhver tid komme oppdatert informasjon. Fylkesmannen og Fylkesberedskapsrådet vil følge situasjonen nøye.

Les mer hos Helsedirektoratet

Les mer hos Folkehelseinstituttet

 

 

Møter du personer som

• føler seg syke med feber og hoste eller pustevansker og har vært i Wuhan eller andre deler av Hubei-provinsen i Kina de siste 14 dagene?

• føler seg syke med feber og hoste eller pustevansker, og som de siste 14 dagene har vært i kontakt med noen som har fått bekreftet smitte med coronavirus?

Da bør du 

• holde minst 1 meter avstand, om mulig, til den syke personen

• informere den syke personen om hvordan vedkommende kan kontakte lege på telefon • eller bistå med hjelp til å ringe den lokale legevakten på telefon 116117

 

Generelle råd til befolkningen:

Smitten skjer som ved vanlig forkjølelse - dvs. dråpesmitte og nærkontakt. 

Man bør hoste/nyse i papirtørkle (som kastes etterpå) eller i armkroken. 

Sørg for god håndhygiene. vaske hendene ofte, for å hindre smitteoverføringVi er inne i en sesong med både influensa og norovirus så det er viktig uansett, men utbruddet  med koronavirus er en fin anledning til å minne om viktigheten av dette - også blant helsepersonell. 

 

Klikk for stort bilde