Omtaksering av eiendommer starter i mai

Nå begynner arbeidet med taksering av eiendommer som ikke har formuesgrunnlag fra Skatteetaten. Alle eiere av eiendommer som omfattes av takseringen får informasjonsbrev tilsendt. 

 

Alle eiendommer som ikke har formuesgrunnlag fra Skatteetaten skal bli omtaksert i løpet av 2021. Dette gjelder fritidseiendommer, boligdel av landbrukseiendommer, næringseiendommer, boliger uten formuesgrunnlag og ubebygde boligtomter samt øvrige eiendommer. De nye takstene gjelder fra 01.01.2022.

Eiendomsskatteloven sier at kommunene skal taksere alle eiendommer hvert tiende år. Dette må gjøres for å fange opp endringer i eiendomsmassen gjennom de siste årene, slik at skattegrunnlaget blir oppdatert og rettferdig. I Åsnes ble eiendomsskatt innført i 2005. Taksering ble utført i perioden 2005-2007, og mye har skjedd siden den gang. Deretter er det gjennomført såkalte kontorjusteringer fram og til med 2020.

De nye takstene vil danne grunnlag for beregning av eiendomsskatt fra 2022 og 10 år fram i tid.

Hvordan takserer vi?

Taksten bygger på både faktaopplysninger og skjønnsmessige vurderinger av din eiendom. På noen eiendommer vil det være bygg uten matrikkelareal (Norges offentlige register over fast eiendom). Bygg uten matrikkelareal vil i etterkant av befaringen bli målt i GIS kartportal, arealet vil bli matrikkelført. De skjønnsmessige vurderinger tar hensyn til eiendommens beliggenhet, tilstand, alder, vedlikehold osv.. I forbindelse med takseringen vi det kun bli utvendig besiktigelse av alle eiendommer med tilhørende bygninger. De som utfører takseringen har altså ikke behov for å komme innendørs.

Hvem takserer og besiktiger?

Kommunen har engasjert firmaet Verditakst v/ Ole C. Torgersen (org.nr. 981469917) til å gjennomføre besiktigelse, fotodokumentasjon og taksering av alle eiendommer i Åsnes kommune som ikke har formuesgrunnlag (FG) fra Skatteetaten. Befaringsarbeidet starter 18. mai. Takstmennene vil ha synlige identitetskort fra Åsnes kommune, og de vil også bære vester som viser hvor de kommer ifra.

På grunn av dagens koronasituasjon vil det ikke bli anledning til å delta på befaringen av eiendommen, men eiere som har opplysninger de ønsker lagt til grunn for verdifastsettelsen, kan sende dette til omtaksering@asnes.kommune.no eller Åsnes kommune, eiendomsskattekontoret, Rådhusgata 1. 2270 Flisa.

Oppgi følgende info i eposten/brevet du sender:

1. Kommunens navn (Åsnes)

2. Gnr

3. Bnr

4. Adresse til eiendommen

5. Kontaktinformasjon og epost-adresse

6. Kortfattet informasjon som du mener er relevant for verdifastsettelsen

 

Fastsetting av takst

Sakkyndig nemnd består av tre medlemmer som er valgt av kommunestyret. Firmaet Verditakst foreslår takstene, men det er sakkyndig nemnd som vedtar alle takster.

Retningslinjer og verdivurdering

Det er sakkyndig nemnd som utarbeider rammer og retningslinjer for takseringen.

Verdisetting

Eiendommene i Åsnes kommune skal fotodokumenteres og deretter verdisettes/takseres i henhold til eiendomsskatteloven §8 A-2. Taksten skal være tilnærmet lik markedsverdi.

§ 8 A-2. Verdet

(I) Verdet av eigedomen skal setjast til det beløp ein må gå ut frå at eigedomen etter si innretning, brukseigenskap og lokalisering kan bli avhenda for under vanlege salstilhøve ved fritt sal. Skattegrunnlaget for bustader og fritidsbustader vert sett til verdet multiplisert med 0,7. Verdet av næringseigedom skal setjast til teknisk verde når det ikkje er mogleg a fastsetje verdet etter regelen i første punktum.