Skogbrannfaren øker

Skogbrannfaren er nå på nivå 3 av 4, og det er ikke utsikter til nedbør av betydning i nær framtid.

Tekst med informasjon om forbud mot åpen ild. - Klikk for stort bilde

Vi går inn i en periode der det ser ut til å gå mot et tørt og høytrykksdominert vær i store deler av Sør-Norge. Bare i Innlandet er det registrert 57 skog- og gressbranner i løpet av årets fem første måneder.

Farevarselet for skogbrann er nå på oransje nivå. Dette er nivå 3 av 4 på risikoskalaen, der nivå 4 (rød) er det alvorligste. 23. mai var farenivået på nivå 1 (grønn), så her har det vært en rask økning i risikoen for skogbrann.

Vi minner om forbudet mot åpen ild i skog og utmark som gjelder mellom 15. april og 15. september.  

Les mer om skogbrannfare og forholdsregler hos Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS, der Åsnes kommune inngår.

 

Gjeldende regler

Enhver plikter å vise alminnelig aktsomhet og opptre på en slik måte at brann, eksplosjon og annen ulykke forebygges, jf. brann- og eksplosjonsvernloven § 5.

Enhver plikter å følge forbud mot å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark i tidsrommet 15. april til 15. september med visse unntak, jf. forskrift om brannforebygging § 3.

Enhver plikter også å overholde andre forbud mot å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander i et nærmere definert område når dette følger av lokal forskrift.

Den som forsettlig eller uaktsomt overtrer loven, sentrale eller lokale forskrifter, eller som medvirker til dette, straffes med bot eller fengsel, jf. brann- og eksplosjonsvernloven § 42.