Vis bålvett i påsken

Brannvesenet i Åsnes går inn i påsken med en klar oppfordring: Vær forsiktig med bål og bråtebrenning slik at brannvesenet slipper unødvendige utrykninger som svekker totalberedskapen.

Geir Toverud (f.v.), Jan Berg, Håkon Guldhaug og Kjell Erik Amundrud har vakt i Åsnes brannvesen denne påsken.  

Koronasituasjonen påvirker også brannvesenet. Rutiner og arbeidsmetoder er skjerpet inn for å verne mot smittespredning. Enhver utrykning innebærer risiko for å komme i kontakt med en smittekilde. Hvis et av utrykningslagene til brannvesenet kommer i en situasjon der det mistenkes koronasmitte, blir hele utrykningslaget satt i karantene. Det gjelder altså ikke bare en enkelt brannmann, men hele laget på fire personer. Om disse skal settes i karantene i 14 dager, vil det svekke brannberedskapen betydelig.

- Dette gjør oss ekstra sårbare under de omstendighetene som nå råder. Derfor ønsker vi for enhver pris å unngå de unødvendige utrykningene, sier Jo Midtsundstad i brannvesenet i Åsnes.

Vindkast sender bråtebrannen ut av kontroll

De unødvendige utrykningene kan komme av at folk litt for lett tenker «skal bare». Påsketida er for mange forbundet med å fyre opp bål eller fyre opp grillen. Nå som mange er hjemme i påska, er det sannsynlig at diverse hager skal ryddes med dertil hørende hageavfall. For å bli kvitt dette, fristes mange til å sette fyr på det. Det kan være starten på en bråtebrann som kommer ut av kontroll.

- Selv om man føler at man har kontroll på en bråtebrann, kan det komme noen vindkast som snur situasjonen på hodet. Tar det fyr på steder der det ikke var meningen at det skulle brenne, er man ansvarlig. Nå er det tørt i skogen, død vegetasjon fra fjoråret kan fort spre grasbranner og skogbrannfaren øker dag for dag.

Turgåere med ønsker om grilling

Koronasituasjonen innebærer at innbyggerne i Åsnes holder seg hjemme og i nærområdet. Det medfører at flere går tur i nærmiljøet og kanskje har planer om å legge inn grilling som et gjøremål i løpet av turen.

- Da ber vi om at man bruker sikre grillplasser. For eksempel på Baksjøen er det laget til grillplasser. Vi ber folk tenke sikkerhet og vurdere stedene de har tenkt å grille på. Avstand til gras og nærhet til vann er absolutt noe man må huske på, og vinden kan være lunefull alle steder. Folk skal få kose seg i påska, men vi håper folk bruker hodet slik at vi unngår unødvendige utrykninger forårsaket av skjødesløshet, sier Midtsundstad.