Kommuneplan

Kommuneplanen er Åsnes kommunes viktigste styringsdokument. Den setter retning for hvordan kommunen skal utvikle seg over tid og sikrer en helhetlig planlegging. 

Planen består av to hoveddeler:

Samfunnsdelen: Denne delen fastsetter overordnede mål og strategier for samfunnsutviklingen i kommunen. Den tar for seg langsiktige utfordringer, mål og strategier for både lokalsamfunnet som helhet og kommunen som organisasjon.

Arealdelen: Arealdelen fastsetter regler for bruk og vern av arealer i kommunen. Den inneholder juridisk bindende kart og bestemmelser som styrer hvor det kan bygges boliger, næringsområder og infrastruktur. Denne delen sikrer en bærekraftig utvikling og ivaretar viktige natur- og landbruksområder.

Forskjellen mellom samfunnsdelen og arealdelen

Mens samfunnsdelen fokuserer på visjoner, mål og strategier for ønsket samfunnsutvikling, er arealdelen et styringsverktøy for bruk og vern av alle arealer i kommunen. Samfunnsdelen legger grunnlaget for den helhetlige planleggingen, mens arealdelen konkretiserer hvordan arealene skal brukes for å oppnå disse målene.

Hvorfor er kommuneplanen viktig?

Kommuneplanen er lovpålagt etter Plan- og bygningsloven og sikrer at vi planlegger for en bærekraftig framtid. Den gir forutsigbarhet for både innbyggere, næringsliv og kommunen selv.

 

Kommuneplanen skal ivareta både kommunale, regionale og nasjonale mål, interesser og oppgaver, og bør omfatte alle viktige mål og oppgaver i kommunen. Den skal ta utgangspunkt i den kommunale planstrategien og legge retningslinjer og pålegg fra statlige og regionale myndigheter til grunn.

Det kan utarbeides kommunedelplan for bestemte områder, temaer eller virksomhetsområder.

Kommuneplanen skal ha en handlingsdel som angir hvordan planen skal følges opp de fire påfølgende år eller mer, og revideres årlig.

Kommuneplanlegging handler om de store spørsmålene for lokalsamfunnet:

Hvordan kan vi legge til rette for at alle innbyggerne i Åsnes kommune kan få et best mulig liv – både de som lever her nå og de som kommer etter oss?

 

Kommuneplanlegging handler om å finne løsninger på konkrete utfordringer og målsettinger:

• Hvilke utfordringer står vi overfor?
• Hvilke mål skal vi sette for Åsnes kommune?
• Hvordan kan vi best møte utfordringer vi står overfor?
• Hvordan kan vi nå målene vi setter for kommunen?

 

Kommuneplanlegging handler om samarbeid og engasjement:

• Hvordan skaper vi engasjement, deltagelse og debatt om lokale samfunnsspørsmål?
• Hvordan samarbeider vi med andre kommuner og myndigheter for løse oppgavene?

 

Kommuneplanens samfunnsdel 2024-2036 i Åsnes kommune

Åsnes kommunestyre vedtok 25. november 2024 kommuneplanens samfunnsdel for perioden 2024-2036. Denne planen legger grunnlaget for all planlegging i kommunen og berører alle som bor, jobber eller oppholder seg i Åsnes.

Samfunnsdelen har tre satsningsområder:

  • «Det gode liv i Åsnes» som fokuserer på å skape et godt og trygt liv for innbyggerne i kommunen. Dette innebærer å sammen forbedre helse- og velferdstilbud, tilby gode tjenester, samt skape et aktivt og inkluderende fellesskap. Målet er at folk skal trives i Åsnes, ha tilgang til nødvendige tjenester og muligheter for et meningsfylt liv, uansett alder eller bakgrunn.

 

  • «Attraktiv kommune» handler om å gjøre Åsnes til en mer attraktiv plass å bo, jobbe og besøke. Dette inkluderer å utvikle gode bomiljøer, forbedre infrastrukturen og gjøre kommunen mer tilgjengelig. Målet er å tiltrekke seg både nye innbyggere og næringsliv, samtidig som de som allerede bor og jobber i Åsnes, skal trives og ha gode livsvilkår.

 

  • "Tjenester og samfunnsutvikling" handler om hvordan Åsnes kommune skal levere gode og bærekraftige tjenester, samtidig som den bidrar til positiv samfunnsutvikling. Kommunen står overfor utfordringer som demografiske endringer, rekruttering av kompetanse, økonomiske begrensninger og klimaendringer. Satsingsområdet peker ut hovedmål med tilhørende strategier for å møte disse utfordringene.

 

Den vedtatte samfunnsdelen er utarbeidet i verktøyet Framsikt og kan leses på et eget nettsted.