8. mai-markering på Utsikten

I anledning frigjøringsdagen har varaordfører og veterankontakt Rune Sørlie lagt ned en krans på minnesmerket på Utsikten på Flisa. Her er talen han holdt i den forbindelse:

Varaordfører og veterankontakt Rune Sørlie på Utsikten ved minnesmerket. Kransenedleggelse i anledning frigjøringsdagen. - Klikk for stort bilde

- Kjære fremmøtte:

Vi er samlet her på Utsikten i dag av to grunner. Vi skal minnes at freden kom til Norge etter den andre verdenskrig, og ikke minst skal vi hedre de av våre innbyggere som har deltatt i internasjonale oppdrag på vegne av Norge.

I dag er det 78 år siden 2. verdenskrig ble avsluttet i Europa. Den 8. mai 1945. Det var den dagen vi fikk igjen friheten etter mer enn fem års okkupasjon av tyske styrker. Den 8. mai 1945 ble en gledens dag for mange i Norge. Men også en del av sorgen for de som ikke fikk sine nærmeste hjem.

Om lag 10.000 nordmenn døde eller ble drept som en direkte følge av krigen. Det var ingen direkte krigshandlinger i Åsnes eller Hof, men allikevel var det falne som hørte hjemme i dette området. Vi vet fem unge menn fra vårt område som var på vei til Terningmoen for å melde seg til tjeneste og som ble drept under bombeangrepene i Elverum den 11. april 1940. Andre ble drept under trefninger med tyskerne andre steder i Norge. Hvert eneste dødsfall var en tragedie.

De fleste som falt var unge menn som skulle ha livet foran seg. Heldigvis var det de aller fleste som deltok i kampene mot tyskerne våren 1940 som kom hjem, mer eller mindre uskadet. Jeg kan vel med sikkerhet si at ingen som var involvert kom hjem uten noen form for fysiske eller psykiske skader.

Det er viktig å minnes disse som var villige til å ofre livet for Norges frihet. De som falt, døde ikke forgjeves. Det er blant annet på grunn av deres innsats og deres kameraters innsats, at vi kan feire denne dagen som en fri nasjon.

I 2010 bestemte Regjeringen at 8. mai skulle være en nasjonal dag for å hedre og gjøre ære på veteraner fra internasjonale militære operasjoner. Mer enn 100.000 norske kvinner og menn har deltatt i operasjonene siden 2. verdenskrig. 101 av disse har mistet livet i innsatsen. Vi vet at flere innbyggere i Åsnes har bidratt i Tysklandsbrigaden, Gaza-styrkene, UNIFIL, på Balkan og i Afghanistan.

Ofte blir det i den offentlige debatten stilt spørsmål om, nødvendigheten av at norske soldater skal bidra i slike innsatser. De som har deltatt har nok til tider følt at deres innsats ikke blir verdsatt av samfunnet.

Jeg mener at det er avgjørende at vi på den ene siden evner å ha en åpen debatt rundt de internasjonale operasjonene. Men samtidig gir soldatene den anerkjennelse de så absolutt fortjener. Det siste er kanskje det viktigste.

For å hedre de som kjempet og falt under den 2. verdenskrig og de innbyggerne i Åsnes som har deltatt i internasjonale operasjoner vil vi legge ned en krans ved minnesmerket her på Utsikten.