«Den siste filmen» − Filmvisning med regibesøk

Hvordan er det å være pårørende til en person med Parkinson? «Den siste filmen» handler om nettopp det. Onsdag vises filmen på Rådhuskinoen på Flisa, og filmens regissør Karianne Vennerød er til stede på visningen.

Karianne Førland Vennerød og Petter Vennerød - Klikk for stort bildeKarianne Førland Vennerød fullførte filmen hun og mannen Petter påbegynte. Norsk Filmdistribusjon

«Den største rebellen i norsk filmhistorie», er han blitt kalt, filmskaperen Petter Vennerød.

I begynnelsen av 2018 fikk han diagnosen atypisk Parkinson. Høsten 2021 døde han, før filmen «Den siste filmen» var ferdig.

Karianne Vennerød, kona til Petter, måtte fullføre filmen. På onsdag kommer hun på besøk til oss og holder en innledning før visningen av «Den siste filmen» på Rådhuskinoen. Arrangementet begynner kl. 19.

 

Om filmen

En diagnose snur timeglasset for filmskaper Petter Vennerød. Han vil ta oss med på en siste filmreise, men det haster. Petter har begrenset med tid før ord og tanker forsvinner.

Petter Vennerøds siste film er fortalt fra de siste årene da han blir mer og mer påvirket av Parkinson. Petter var en banebrytende filmskaper som konfronterte normen og samfunnets rammer. Gjennom unikt arkivmateriale og personlige opptak møter vi kjærlighet til livet, mennesket og filmfortelling.

Filmen har fått utrolig gode anmeldelser.

 

Kona fullførte filmen

− Da Petter fikk diagnosen, hadde han lyst til å fortelle hvordan det er å få en sånn diagnose, og det var naturlig for ham å fortelle dette på film. Vi begynte på prosjektet sammen, men etter hvert begynt han å miste stemmen og huske dårligere. Derfor fortsatte jeg prosjektet sier, Karianne Vennerød.

Petter Vennerød ble diagnostisert med progressiv supranukleær parese (PSP), en variant som går både på fysikk og på det kognitive, og det i et raskere tempo enn ved «vanlig «Parkinson.

− Jeg er ingen ekspert på Parkinson, men jeg har erfaring som pårørende. Jeg hadde også omsorg for Petter helt til han kom på sykehjem det siste året han levde. Denne filmen er selvfølgelig en trist historie, men den er også livsbejaende. Den handler om å ikke gi opp livet, og jeg håper de som ser filmen forlater kinoen med positive tanker, sier Karianne Vennerød.

Billetter og mer om filmen her