Vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen settes på pause (12.03.21)

Norge har valgt å sette vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen på pause. Som en logisk konsekvens betyr dette at vaksinering med AstraZeneca-vaksinen settes på vent også i Åsnes.

I uke 10 fikk Åsnes revaksinert 72 personer, samt vaksinert 36 nye med Pfizer-vaksinen. 

Åsnes fikk i tillegg vaksinert 105 personer med AstraZeneca-vaksinen onsdag før det ble satt på pause fra torsdag 11. mars. 

I uke 11 er det kun Pfizer-vaksiner som skal settes på innbyggere i risikogruppe 3, det vil si aldersgruppen 75-84 år. Åsnes har fått 124 doser for bruk denne uka, og det er denne aldersgruppen som skal prioriteres fremover.

Undersøker sammenheng

Vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen er satt på pause i hele Norge. Årsaken er melding om et dødsfall i Danmark som følge av blodpropp hos en person etter at vedkommende har fått AstraZeneca-vaksine.

Det er ikke konkludert med at det er en sammenheng mellom vaksinen og hendelsen i Danmark, men tiltaket iverksettes som et forsiktighetsprinsipp mens videre utredning pågår.

Innkalling til vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen avlyses eller erstattes med tilbud om mRNA-vaksiner fra BioNTech/Pfizer og Moderna, dersom disse er tilgjengelige. De som har fått første dose av AstraZeneca-vaksinene får foreløpig ikke tilbud om dose 2 inntil det er mer kunnskap om de meldte hendelsene.

Når det foreligger mer kunnskap om hendelsene, vil det komme mer informasjon om hvordan disse personene kan vaksineres videre.

Andre sykdommer påvirker

Data fra de kliniske studiene og oppfølgingsstudiene i Storbritannia viser at det er god beskyttelse noen uker etter første dose, særlig mot mer alvorlig sykdom. Pausen vil medføre noe forsinkelse av vaksinasjonsprogrammet, altså hvor mange som blir vaksinert fremover. FHI vil utarbeide et oppdatert vaksinescenario.

Så snart alle opplysninger om hendelsen foreligger, vil disse gjennomgås, og årsakssammenheng med vaksine kan vurderes. Det er til enhver tid andre sykdommer og plager i befolkningen, også hos dem som vaksineres. Det må tas med i betraktningen når forekomsten av bivirkninger til en vaksine skal vurderes, og årsakssammenheng med vaksinasjon vurderes.

FHI og Legemiddelverket innhenter nå flere opplysninger, og vil gi oppdatert informasjon så snart det er tilgjengelig. I Norge har frem til 11. mars 121.820 personer blitt registrert i nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK) som vaksinert med AstraZeneca-vaksinen. Vaksinen er gitt til personer under 65 år i Norge, blant annet helsepersonell.

Per 9. mars var det mottatt 885 bivirkningsmeldinger for AstraZeneca-vaksinen, 31 er klassifisert som alvorlige og 854 som lite alvorlige. Flertallet av meldinger om mistenkte bivirkninger som kommer inn gjelder vanlige og forventede bivirkninger, slik som smerter på stikkstedet, hodepine, generell uvelhetsfølelse med feber, tretthet, kvalme og smerter i kroppen. Disse bivirkningene er kjent fra studiene som ligger til grunn for godkjenningene. Bivirkningen kommer gjerne første eller andre dag etter vaksinering og varer omtrent i 2-3 døgn.

Ukentlig publisering av bivirkninger

Legemiddelverket publiserer ukentlige oppsummeringer av alle mistenkte bivirkninger meldt i Norge: https://legemiddelverket.no/godkjenning/koronavaksiner/meldte-mistenkte-bivirkninger-av-koronavaksiner

AstraZeneca-vaksinen har god dokumentasjon fra den kliniske utprøvingen, men selv ved store studier vil ikke veldig sjeldne bivirkninger kunne fanges opp. Slike tilstander må fanges opp i forbindelse med overvåking av vaksinen etter at den er tatt i bruk i større grupper.

Legemiddelverket og FHI går nå gjennom alle meldte mistenkte bivirkninger etter AstraZeneca-vaksinen og andre koronavaksiner for å avdekke om det er flere rapporter om lignende symptomer eller sykdomsbilde. Alle meldte bivirkninger vurderes med tanke på mulig årsakssammenheng. I tillegg vil FHI nå analysere i vårt beredskapsregister om det kan være en sammenheng mellom AstraZeneca-vaksine og ulike blodpropptilstander, som hjerneslag og blodpropp i lungene. Dette er kompliserte analyser og det vil ta noe tid