Fondet ble etablert i 2016. Kommunens medvirkning og aktive engasjement er en sentral forutsetning for utviklingen av næringslivet og bør skje i nært samarbeid med private aktører.
Har du planer eller prosjekter om næringsutvikling, kan du søke om støtte fra dette fondet. Fondet anbefaler at du tar kontakt med Solør Næringshage AS for veiledning før søknaden skrives. Næringshagen er Åsnes kommunes førstelinjetjeneste for næringsutvikling. Se nedenfor hva fondet kan gi støtte til.
Alle søknader om støtte fra Åsnes nærings- og utviklingsfond må fremmes via internettsiden www.regionalforvaltning.no . Der oppretter hver søker en unik profil. Søknaden skal inneholde bakgrunn for prosjektet, vise til presise og realistiske mål, gi oversikt over aktiviteter med framdriftsplan, ha vedlagt budsjett med kostnadsoverslag samt finansieringsplan.
Søknadsfrist
Det er fire søknadsfrister per kalenderår:
- Søknadsfrist for tildeling i mars er 1. mars.
- Søknadsfrist for tildeling i juni er 1. juni.
- Søknadsfrist for tildeling i september er 1. september.
- Søknadsfrist for tildeling i desember er 1. desember.
Fondets styre møtes fire ganger i året i etterkant av søknadsfristene.
Hvem kan søke?
Støtte fra næringsfondet skal gå til bedrifter, samarbeid mellom bedrifter og nyetablerere i Åsnes kommune.
Næringsfondet kan nyttes til tiltak som har som formål å fremme næringsutviklingsarbeidet gjennom kommunal tilrettelegging og støtte til nyetableringer og videreutvikling av eksisterende bedrifter. Prosjekter som bidrar til å bedre sysselsettingsmuligheter for kvinner og ungdom skal prioriteres.
Den som søker støtte må være registrert med organisasjonsnummer i Enhetsregisteret.
Søknad:
Søknad sendes på søknadsskjema via regionalforvaltning.no
Søknaden skal inneholde:
- Søkers navn, adresse, telefonnummer, epost, organisasjonsnummer/fødselsnummer
- Kort informasjon om personene bak prosjektet/tiltaket.
- Kort informasjon om idé, produkt, marked, opplæringsbehov, kunder, konkurrenter, hindringer, fortrinn osv.
- Kostnadsplan/kapitalbehov må spesifiseres med relevante kostnadsposter og delsummer. Eget arbeid kan inkluderes som del av finansieringen med kr. 350 pr time.
- Søker må oppgi hvor mye som er mottatt i bagatellmessig støtte fra det offentlige de siste tre årene.
- Driftsbudsjett for evt. etableringsår og minimum to hele driftsår.
- Skatteattest ikke eldre enn 6 måneder. Skatteattest bestilles via Altinn.no.
- Er selskapet allerede i drift, skal siste års regnskap vedlegges søknaden.
Søknadene behandles i fondets styre som offentlige (åpne) dokumenter. Dersom det er forhold i søknaden som søker mener skal unntas offentlighet, må dette tydelig framkomme i søknaden.
Det vil likevel være opp til Åsnes kommune å vurdere om innholdet er av en slik art at det skal unntas offentlighet eller ikke, jmf Lov om offentlighet i forvaltningen. Hvem som får tilskudd og hvor mye som innvilges i tilskudd vil være offentlig.
Hva kan det søkes om støtte til?
- Samlet støtte til private prosjekter skal ikke overstige 50 prosent av prosjektets totale kapitalbehov.
- Investeringen/prosjektet kan ikke være gjort før søknaden er sendt inn.
- Det bevilges ikke støtte til å dekke avdrag og renter på lån eller til løpende drift.
Prioriterte områder for fondet:
- Prosjekter som bedrer ungdoms sysselsettingsmuligheter og velferdstilbud. Ved nyetableringer av denne art kan det gis støtte på inntil 75 prosent av prosjektets kapitalbehov.
- Prosjekter basert på nyskaping innen jord og skog og «det grønne skiftet».
- Prosjekter/tiltak som fremmer lokalsamfunnsutvikling i form av eksempelvis turisme, reiseliv, infrastruktur mv
- Prosjekter/tiltak rettet mot barn, unge, kvinner og innvandrere.
- Prosjekter/tiltak innenfor nyetablering og gründere som ikke kommer i direkte konkurranse med eksisterende foretak
- Prosjekt/tiltak innenfor akkvisisjon, det vil si målrettet arbeid for å rekruttere næringsvirksomhet til kommunen.
Tilskudd fra fondet gis som bagatellmessig støtte.
Saksbehandling:
All behandling av søknader om tilskudd fra fondet skal behandles av fondsstyret.
Det skal gis et foreløpig svar dersom søknaden ikke kan besvares i løpet av en måned etter at den er mottatt.
Bedrifter som tildeles tilskudd fra fondet kan få informasjon om andre aktuelle virkemidler, og om innovasjonsaktører som næringshager, kunnskapsparken og Innovasjon Norge.
Tilskuddet skal gis i tråd med EØS-avtalens regler om offentlig støtte og gis som bagatellmessig støtte.
Vedtak om avslag
Vedtak om avslag skal sendes skriftlig til søker og inneholde en begrunnelse.
Vedtak om tildeling
Vedtak om tildeling skal gis via et tilsagnsbrev, som skal inneholde følgende:
- Formålet med tilskuddet og hvilke kostnader tilskuddet skal dekke
- Tilskuddsbeløp og utbetalingsplan
- Eventuelt andre vilkår for bruken av midlene
- Frist for at mottakeren aksepterer vilkårene
- Krav til rapportering og hvilke kostnadsoverslag som er godkjent i henhold til gjeldende retningslinjer
- Informasjon om kontrolltiltak som vil bli iverksatt
- Mulighet om krav til tilbakebetaling dersom mottakeren ikke bruker tilskuddet i samsvar med angitte forutsetninger
Klage
Vedtak kan påklages etter Lov om behandlingsmåten i forvaltningen (forvaltningsloven). Klagen skal rettes skriftlig til kommunen innen tre uker etter at vedtaket er gjort kjent.
Utbetaling
Tilskuddet vil bli utbetalt når søker har sendt en utbetalingsanmodning. Utbetalingen skal skje etterskuddsvis. Minst 25 % av tilskuddet kan holdes tilbake til prosjektet/tiltaket er avsluttet og fondet har mottatt en sluttrapport.
For å få utbetalt innvilgede tilskudd gjelder vilkårene i punktene 1 - 9 nedenfor, dersom ÅNEUT ikke vedtar noe annet i den enkelte sak.
1. Tilskudd til bedriftsutvikling
Når du har fått et bedriftsutviklingstilskudd, må du skriftlig bekrefte overfor ÅNEUT når prosjektet er startet opp. Først da kan den første delen av tilskuddet som utgjør 75% utbetales. Resten blir utbetalt når du, innen 12 måneder fra skriftlig vedtak om at tilsagn ble gitt, bekrefter at prosjektet er ferdig gjennomført etter planene.
2. Tilskudd til investeringer
Investeringstilskuddet utbetales når hele investeringen er foretatt. Din regnskapsfører, revisor eller bank skal bekrefte dette skriftlig. ÅNEUT skal ikke ha bilagene tilsendt.
3. Foreldelse
Dersom du ikke ber om sluttutbetaling innen 1 år fra vedtaket ble fattet av ÅNEUT, bortfaller retten til tilskudd. Fristen kan i spesielle tilfeller forlenges, men da må du skriftlig be om dette før 1-årsfristen utløper, og du må begrunne utsettelsen.
4. Bristende forutsetninger
Dersom du endrer planene dine uten å ha innhentet forhåndstillatelse, bortfaller tilskuddet fra ÅNEUT. Dersom planene bare blir delvis gjennomført, reduseres tilskuddet i forhold til dette.
5. Uriktige forutsetninger
Tilskuddet bortfaller dersom du har gitt feil opplysninger til ÅNEUT. Tilskuddet vil også kunne falle bort dersom prosjektet mottar tilskudd fra andre offentlige ordninger.
6. Rapporteringsplikt
Alle som mottar tilskudd fra ÅNEUT plikter å levere en kort, skriftlig rapport om tiltaket/prosjektet som fikk tilskudd til senest etter første hele driftsår etter at tilskuddet er utbetalt.
7. Utbetaling
Utbetaling av tilskuddene skjer gjennom bank.
8. Bagatellmessig støtte
Tilskudd fra ÅNEUT gis som bagatellmessig støtte. Feil opplysninger fra søker eller brudd på Eus regler som bagatellmessig støtte kan medføre krav om helt eller delvis tilbakebetaling av tilskudd.
9. Informasjon, profilering
Prosjekteier skal informere om at prosjektet finansieres gjennom tilskudd fra Åsnes nærings- og utviklingsfond – Åsnes kommune. I tillegg til at prosjektdeltakere skal kjenne til dette, skal prosjekteier påse at informasjon blir gitt via:kontakt med media, annonser og plakater, informasjonsutsendelser og brosjyrer. Prosjekteier skal med skilt og lignende informere om at prosjektet finansieres av Åsnes nærings- og utviklingsfond – Åsnes kommune. Logo og plakater, skilt mm kan utarbeides i samarbeid med Åsnes kommune.
TILSKUDD FRA ÅNEUT ER SKATTEPLIKTIGE I HENHOLD TIL SKATTELOVENS ALMINNELIGE REGLER
Vedtatt av Åsnes kommunestyre 24.02.2020 sak 006/2020 arkivsak 16/469 20180320
Om Åsnes nærings- og utviklingsfond
Det er flere offentlige instanser som har økonomiske virkemidler til rådighet for næringsutviklere (f.eks. Innovasjon Norge), men felles for disse er at beslutningene tas på et nasjonalt nivå med en viss avstand til det lokale behovet.
Åsnes nærings- og utviklingsfond er et helt lokalt fond der fondskapitalen er bygget opp lokalt og der et lokalt styre forvalter fondet med et sett kriterier som er satt opp lokalt.
Fondsstyret velges av kommunestyret for valgperioden. I styret for fondet sitter Einar Toverud (ordfører), John Holen (leder i utvalg for næring og strategi) og Remi Eriksmoen (fra kommunestyret). Styrets representanter fra næringslivet er Per Otto Sletten og Emilie Nohr Kokkin. Styret vurderer innkomne søknader og vedtar bevilgning av pengestøtte.
Fondets kapital bygges opp av overskuddet i driften av Åsnes kommuneskoger KF.
Ettersom Åsnes kommuneskoger er et kommunalt foretak (KF) framgår resultatet fra driften i et eget regnskap, og det er ikke en del av kommunens regnskap.
En stabil avkastning fra kommuneskogen i årene framover vil gi anledning til å bygge opp kapital i et fond for lokalsamfunn- og næringsutviklingstiltak i Åsnes.
Styret kan ikke bevilge tilskudd utover kapitalen i fondet.
1. NAVN
Åsnes nærings- og utviklingsfond (ÅNU).
2. FORMÅL
ÅNU skal bidra til etablering av ny næringsvirksomhet, videreutvikle eksisterende og fremme samfunnsutvikling primært i Åsnes kommune.
Disponering fra fondet skjer i henhold til fondets vedtekter, formål, målsetting, budsjett og retningslinjer. Fondet har som særlig målsetting å realisere Åsnes kommunes strategiske næringsplan. Fondet skal bidra til at FNs bærekraftmål realiseres. ÅNU kan etablere og delta i aksjeselskap etter godkjennelse av kommunestyret. Fondets midler skal ikke nyttes til å dekke løpende drift.
3. FORRETNINGSKONTOR mm
3.1. ÅNU skal ha sitt forretningskontor i rådhuset i Åsnes kommune.
3.2. Funksjonen som sekretariat utføres av kommunedirektøren eller den han bemyndiger.
4. VALG OG SAMMENSETNING
4.1 ÅNU skal ha et styre på fem medlemmer.
Styrets fem medlemmer med personlige varamedlemmer velges av Åsnes kommunestyre etter følgende sammensetting: Ordfører, leder for Utvalg for næring og strategi, et medlem fra Utvalg for næring og strategi og to representanter fra næringslivet i Åsnes.
4.2 Styret velges for fire år og følger kommunestyreperioden.
4.3 Leder har dobbeltstemme ved stemmelikhet.
4.5 Dersom et medlem faller fra eller løses fra vervet, trer varamedlem inn som nytt medlem og det velges nytt varamedlem.
5. STYRETS MYNDIGHET OG OPPGAVER
5.1 Styret skal påse at virksomheten drives i samsvar med fondets formål, vedtekter og årsbudsjett og handlingsplan fastsatt av kommunestyret.
5.2 Styret skal legge fram årlige handlingsplaner basert på regionale og lokale strategiske næringsplaner til kommunestyret for godkjenning.
5.3 Styret kan foreta budsjettjusteringer innenfor godkjent budsjett i samsvar med overordnede mål og retningslinjer.
5.4 Styret utarbeider forslag til økonomiplan, årsbudsjett og årsmelding med regnskap for fremleggelse for kommunestyret, jfr. punkt 6.1. Disse legges fram etter årshjul og tidsplanene til Åsnes kommunes budsjettarbeid.
5.5 Styremøter skal i prinsippet være åpne, og de lukkes bare dersom styret skal behandle opplysninger som er underlagt lovbestemt taushetsplikt. Styret avgjør selv møteform og møtehyppighet.
5.6 Styret kan treffe avgjørelse i alle saker som gjelder fondet og dets virksomhet, unntatt i saker som spesielt nevnt i vedtektene og som skal avgjøres av kommunestyret.
6. KOMMUNESTYRET
6.1 Kommunestyret vedtar årsbudsjett, målsetting og retningslinjer for ÅNU etter innstilling fra Utvalg for næring og strategi.
6.2 Årlig handlingsplan skal vedtas av kommunestyret etter innstilling fra Utvalg for næring og strategi.
6.3 Årsrapport om virksomheten og årsregnskap skal refereres for kommunestyret.
7. REGNSKAPSFØRSEL
7.1 Regnskapsførsel for ÅNU foretas av Åsnes kommunes økonomiavdeling, Åsnes kommuneskoger KF eller regnskapsfirma med nødvendig godkjenning og føres etter gjeldende lover og forskrifter.
7.2 Regnskapet i ÅNU revideres av det samme revisjonsselskapet som reviderer Åsnes kommuneskoger KFs regnskaper.
Vedtatt av Åsnes kommunestyre 29.02.2016 sak 15/191
Sist endret: Åsnes kommunestyre 09.04.2024 sak 026/24 arkivsak 16/469