Terrengendringer kan være fyllinger av masse, planering, graving, masseuttak, steinbrudd eller sprengning av terrenget.
Støttemur er en konstruksjon i forbindelse med sikring eller opparbeidelse av terreng. Den kan være av forskjellige typer materiale, som stein, metall eller tre, og brukes ofte til å forbedre utearealene på eiendommen.
Hva du kan gjøre kommer an på hvilke regler som gjelder for eiendommen i gjeldende arealplan, og om det er mistanke for forurensing i grunnen.
Støttemur
Ved oppsetting av forstøtningsmur er det 3 ulike kategorier som er aktuelle, avhengig av murens plassering, utforming, maksimale høyde over terreng og avstand til eiendomsgrense.
Noen mindre forstøtningsmurer kan du sette opp selv uten søknad, noen kan du som tiltakshaver søke om selv, og så er det noen som krever at muren omsøkes og oppføres av profesjonelt foretak.
1. Unntatt søknadsplikt
•Mindre forstøtningsmur på inntil 1,0 m høyde og avstand fra nabogrense på minst 1,0 m
•Forstøtningsmur på inntil 1,5 m høyde og avstand fra nabogrense på minst 4,0 m.
Muren må ikke hindre sikten i frisiktsoner mot vei.
2. Søknadspliktig mur som du selv kan stå ansvarlig for
Andre forstøtningsmurer enn de som er nevnt i tabell 1, og som etter kommunens skjønn kommer inn under bestemmelsen i pbl §20-4 d) «andre mindre tiltak som etter kommunens skjønn kan forestås av tiltakshaver».
Hvilke forstøtningsmurer du kan søke om selv som tiltakshaver må du altså avklare med kommunen.
3. Søknadspliktig mur hvor du må ha ansvarlig foretak
Dette gjelder for alle andre støttemurer enn de som er nevnt i kategori 1 og 2 ovenfor. For slike støttemurer må du ta kontakt med et profesjonelt foretak, som kan stå ansvarlig for søknad og oppføring av støttemuren din.
Sikring - Det kan være nødvendig å montere sikringstiltak som gjerde eller annen innretning på topp av forstøtningsmur for å hindre fallulykker.
Ikke til skade eller ulempe - Muren skal ikke være til skade eller ulempe for naboeiendommer og omgivelser, og skal heller ikke bidra til utglidninger, ras eller sig av vann.
Estetiske hensyn - I utformingen og plasseringen skal det tas estetiske hensyn slik at muren i tillegg til å være funksjonell og sikker også gir et tiltalende preg på eiendommen.
Ansvar - Tiltakshaver og den ansvarlige for byggearbeidene er ansvarlig for skader på kabler (telefon og strøm) og ledninger (vann- og avløp) i bakken. Informasjon om kabler eller ledninger får du hos bydrift. Dersom forstøtningsmuren skal bygges over ledninger, må det innhentes tillatelse fra eier av anlegget. Der ledningene eies av kommunen, kontaktes vann- og avløpsenheten.
Noen råd og forutsetninger ved oppføring av forstøtningsmur:
Mur må ikke plasseres utenfor eiendomsgrensa. Mur må tilpasses terreng og øvrige murer i nærheten. Det forutsettes at mur mot gateside plasseres nøyaktig. Om nødvendig må påvisning av grenselinjen bestilles hos kommunen.
Terrengendring
Du må søke med hjelp fra fagfolk dersom:
-
terrengendringen eller støttemuren medfører endringer som er større enn de som er nevnt over
-
terrengendringen medfører større endringer en de som er nevnt over, men vi kan frita for ansvarsretter der det ikke er fare for liv eller fare for skade og ikke er forurenset grunn
Byggesaksforskriften (SAK10) Kapittel 4 Tiltak som er unntatt fra byggesaksbehandling SAK § 4-1