Natteravner søkes til Solør-sommeren

Ryggen av jakke med påskriften "Natteravnene". - Klikk for stort bilde

Nå er det sommer, ungdommene er mer utpå og sankthans på Kirkenær og Solør-mart’n står for tur. Her samles mye ungdom, og dermed er det behov for natteravner.

Natteravning handler om å være til stede for barn og unge når de ferdes ute på kveld- og nattestid, ta ansvar og vise medmenneskelig omsorg. Når voksne er til stede der ungdommer ferdes, virker det forebyggende og dempende på uønskede hendelser.

Men i Solør har det vist seg å være vanskeligere å rekruttere natteravner de senere årene.

− Det er blitt vanskeligere nå enn det var før pandemien, sier Jan Bjerktun, SLT-koordinator i Solør.

SLT står for «samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak».

− Det er ikke mange år siden vi hadde 59 natteravner. Nå har vi svært få . I våre dager møtes ungdom på hjemmefester. De møtes ikke på offentlige plasser på samme måte som før, og dermed har ikke natteravner og andre voksne like stor mulighet til å møte de unge i hverdagen lenger heller.

Rus, slåssing og deling av filmer på nett

Det er behov for natteravner der det samles ungdom under 18 år. I første rekke handler det da om Sankthans-feiringen på Kirkenær 23. og 24. juni og Solør-Mart’n 29. juni – 2. juli.

I tillegg kommer eventuelle biltreff i form av Street Meet i løpet av sommeren.

− Natteravning utenom disse arrangementene har liten effekt, for det er hjemmefester som er den dominerende rammen for sosial omgang for mange ungdommer, sier Bjerktun.

Han ber foreldrene være årvåkne og bevisste på at samfunnet er i endring, og ikke slik det var da foreldrene selv var unge. Mye endres på få år når det gjelder typer utfordringer som ungdommer kommer borti, uansett om de bor i byen eller på bygda.

− Det handler om illegale rusmidler, spesielt kokain i senere tid, men også fenomener som bilde- og filmdeling på nett og planlagte slåsskamper som filmes og spres på nett.

Som natteravn skal man ikke være reservepoliti, ikke gå inn i slåsskamper, eller ta store avgjørelser.

− Vi blir bindeleddet mellom politi og ambulanse når det trengs, men i de aller fleste tilfeller er det nok å bare være til stede. Det å gå natteravn er en koselig ting å gjøre da man treffer veldig mange blide ungdommer som setter pris på at vi er der.

Opplev virkeligheten til ungdommen din

For å være natteravn må du være en edruelig person over 18 år, det er ingen øvre aldersgrense, bare du er sprek nok til å tusle rundt i gatene. Man møtes før man går ut og går gjennom ruter det lønner seg å gå, samt hva det vil si å være natteravn. Politiet kommer innom på disse møtene hvis de har mulighet for dialog.

− Hvis du selv er forelder til ungdom som er utpå, har du gode grunner til å være natteravn. Det gir en god mulighet for å se hvilken virkelighet ungdommen din er ute i.

Mange foreldre er opptatt med dugnader under Solør-Mart’n. Tidligere erfaringer tilsier at mange av disse går rett fra dugnadsinnsats til å gå natteravn.

− Nå håper vi at foreldre som ikke er opptatt med dugnader under mart’n kjenner sin besøkelsestid og stiller opp slik at våre ungdommer får en trygg mart’ns-opplevelse.

 

Det trengs natteravner til følgende arrangement:

23. og 24. juni, St. Hans på Kirkenær

29., 30. juni og 1. juli, Solør-Mart’n på Flisa

Hvis du har mulighet til å gå på noen av de nevnte arrangementene, så ta kontakt med Jan Bjerktun

epost: jan.bjerktun@asnes.kommune.no

SMS: 92 08 60 11

Jan Bjerktun - Klikk for stort bildeJan Bjerktun.