Ungdom møter arbeidslivet via kommunal sommerjobb

29 ungdommer er klare for sommerjobb i Åsnes kommune. Denne uka er de første i gang med det som for mange av dem er det første møtet med arbeidslivet.

Seks ungdommer som har begynt i sommerjobb for Åsnes kommune, fotografert på Åsnes folkebibliotek. - Klikk for stort bildeDisse ungdommene er i gang med sommerjobb i Åsnes kommune: Sebastian Lunner Eriksmoen (f.v.), Sunniva Vatnar Olsen, Emma Mikaela Oreo Fallås , Tiril Asdahl Brunsell, Amalie Gammeltorp Hagen og Vici Furuberg-Langerud.

I år er det gjennomført felles rekruttering til sommerjobber innenfor renhold, vaktmestertjenesten, ferieklubben, bibliotek/servicetorg og kultursommerjobb. I tillegg kommer sommerjobber i helsesektoren, der det er gjennomført separate rekrutteringsprosesser.

Kultursommerjobb sprer hverdagsglede

Dette er andre gang ungdommer tilbys kultursommerjobb i Åsnes kommune. Målet er å gi ungdom mellom 13 og 19 år arbeidserfaring i kulturelle og kreative arbeidsoppgaver som bidrar positivt i nærmiljøet. Ungdommene som har fått kultursommerjobb skal planlegge og gjennomføre egne prosjekter der de sprer hverdagsglede. 

− Vi ønsker at ungdommene selv skal planlegge og gjennomføre små prosjekter som skaper hverdagsglede og som bidrar i nærmiljøet. Hvordan de skal spre hverdagsglede, er det opp til ungdommene selv å finne ut av, sier HR-leder i Åsnes kommune, Hanne Briskerud.

Fire ungdommer begynte 19. juni med sitt arbeid og skal jobbe to uker i strekk. Fire andre ungdommer tar fatt på en tilsvarende toukersperiode i august.

«Kultursommerjobberne» begynner og avslutter arbeidsdagen på biblioteket. I første dag i sommerjobben er de fire godt i gang både med ferdig planlagte aktiviteter og med henvendelser til diverse personer for å sjekke om idéene de har kan gjennomføres i praksis.

Tirsdag 20. juni skal de bake boller og servere dem utenfor Flisa Stormarked. Torsdag i mart’ns-uka blir det tilsvarende opplegg.

På Åsnes sykehjem skal de steke og servere vafler rett fra vaffeljernet og gjøre sosiale aktiviteter med beboerne, som kortspill og gåturer.

Fredag denne uka er det premiére for filmen «Karsten og Petra» på Rådhuskinoen. Da varter ungdommene opp inviterte gjester med velkomstdrikk og andre ekstraordinære kinogjest-gleder for å gi visningen et hint av gallapremiére. Dette til glede også for øvrige kinogjengere, selvfølgelig.

Videre blir det aktiviteter med ansiktsmaling i barnehage, og når det er ferieklubb i regi av Flisa ungdomshus, skal disse fire ungdommene stelle i stand Mario Kart-turnering.

Motivasjon for å søke disse jobbene ligger både i mulighetene for å få lønn og for å skaffe seg erfaring.

− Vi skal selv bestemme oppgavene våre. Det er både krevende og fritt, men uansett er dette en bra sommerjobb for den som har sin første jobb, sier Vici Furuberg-Langerud.

Tiril Asdahl Brunsell søkte flere av jobbene, simpelthen fordi hun hadde lyst til å skaffe seg en jobb.

− Og i denne jobben får vi jo jobbe med å gjøre folket glade.

To sommervikarer på biblioteket

Emma Mikaela Oreo Fallås og Sunniva Vatnar Olsen hadde også sin første arbeidsdag i sommerjobb i Åsnes kommune mandag denne uka. De jobber på biblioteket/servicetorget og skal arbeide både med bibliotekrelaterte oppgaver og med arbeid rettet mot publikum i servicetorget.

Den første dagen er det mye å sette seg inn for de to, som skal gjennomføre den første arbeidsuka sammen.

Sunniva er nylig ferdig med videregående skole og skal jobbe tre uker sammenhengende.

− Det er veldig fint å ha noe å gjøre i sommerferien, og det er fint å tjene egne penger, sier hun.

De to foregående somrene har hun hatt sommerjobb i skogen, i regi av Skogselskapet og landbrukskontoret for Våler og Åsnes.

Etter ei uke nå i juni sammen med Sunniva, skal Emma Mikaela arbeide to uker selv på biblioteket i juli.

Hun skal begynne på VG2 på videregående til høsten, og for henne er dette den første sommerjobben.

− Jeg prøvde å få sommerjobb i fjor, men jeg var for ung for de arbeidsplassene der jeg søkte.

Alle søkere innkalt til intervju

Men i å har hun altså fått sommerjobb, og målet med sommerjobbene som Åsnes kommune lyste ut i vår er å gi ungdom deres første erfaringer med arbeidslivet.

Det var 47 søkere til sommerjobbene. Alle søkere var inne til korte samtaler der de presenterte seg, sine tanker om å sommerjobb og hvorfor de ønsker seg jobb.

− Vi som var med i rekrutteringen av ungdommene er skikkelig imponerte over hvordan ungdommene har presentert seg og entusiasmen som de viste. Dette var rett og slett veldig morsomme arbeidsdager, sier Gitte Aarum, leder for Flisa ungdomshus.

Samtlige søkere ble kalt inn til intervju, og det er en nyttig erfaring i seg selv, sammen med det å skaffe seg erfaring i å skrive jobbsøknader.

− Alle har søkt i det samme utlysningsskjemaet. Her er det ikke bekjentskaper som skal være med og avgjøre hvilke ungdommer som får jobb. Alle søkere stiller på like vilkår, sier Aarum.

Lik prosess som for faste stillinger

Kultursommerjobbene finansieres med midler fra Bufdir.

Jobbene innenfor renhold, bibliotek og vaktmestertjeneste finansieres med midler fra NAV og fra Åsnes kommune.

Jobbene som aktivitetsveiledere på ferieklubben finansieres med midler fra Gjensidige-stiftelsen.

Å ha sommerjobb er en viktig erfaring og manges første møte med arbeidslivet. Derfor har det vært viktig for Åsnes kommune å ha en så lik prosess som mulig sammenlignet med andre, faste stillinger i kommunen.

− Hvis ungdommene en gang i framtida søker på faste stillinger i kommunen, vil de dermed være rustet til å kjenne igjen prosessen de skal igjennom med søknad, samtale om stillingen, arbeidsavtaler og arbeidsoppgaver. Åsnes kommune gir hver sommer ungdommer tilbud om sommerjobb, og dette er noe som er viktig for at vi skal få vist frem oppgavene og jobbene som er i en kommune, sier Briskerud.