Kommuneplanens samfunnsdel 2022-2034 − Planprogram til offentlig ettersyn

Åsnes kommune setter nå i gang arbeidet med kommuneplanens samfunnsdel 2022-2034. Første ledd i denne prosessen er, i henhold til plan- og bygningsloven (PBL), å utarbeide et program for arbeidet. 

Planprogrammet skal gjøre rede for:

  • formålet med planarbeidet
  • planprosessen med frister
  • deltakere i prosessen
  • opplegget for medvirkning, spesielt i forhold til grupper som antas å bli særlig berørt
  • hvilke alternativer som vil bli vurdert 
  • behovet for utredninger

Forslag til planprogram skal sendes på høring og legges ut til offentlig ettersyn senest samtidig med varsel om oppstart og kunngjøring av planarbeidet, og det skal gjøres tilgjengelig gjennom elektroniske medier. Det skal også innhentes synspunkter fra statlige og regionale organer og fra nabokommunene.

Fristen for å avgi uttalelse skal være minst seks uker. Høringsfristen settes til 05.01.2022.

 

Planprogram 2022 Høringsversjon (PDF, 3 MB)

Sysselsatt etter yrke (PDF, 378 kB)

Bosetting utvikling grunnkrets 2001-2021 (PDF, 465 kB)

 

 


Forklaring av noen begrep:

Plan- og bygningsloven  LOV-2008-06-17-71 (med senere endringer) gir regler for kommunens planlegging og hva dette planarbeidet skal forholde seg til. Det er også innført noen begreper, plantyper eller milepæler i slike planprosesser. Her er en kort forklaring av hovedpunktene:

 

Planstrategi skal utarbeides minst en gang i hver valgperiode. (Senest ett år etter kommunestyrets konstituering.) Denne skal inneholde drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling, arealbruk, miljøutfordringer, sektorenes virksomhet, og planbehovet i valgperioden. Kommunen skal da ta stilling til evt. revisjon av kommuneplanen eller andre planer. Planstrategien ble vedtatt 25.01.2021.

 

Planprogram skal beskrive hensikten med planarbeidet, hva som skal vurderes, og hvordan dette arbeidet skal foregå. Planprogram for kommuneplanens samfunnsdel blir første ledd i kommuneplanprosessen for Åsnes kommune.

 

Kommuneplanens samfunnsdel skal ivareta kommunale, regionale og nasjonale mål, interesser og oppgaver. Den skal ta stilling til langsiktige utfordringer, mål og strategier for samfunnet som helhet, og for kommunen som organisasjon. Samfunnsdelen skal være grunnlaget for sektorenes planer og virksomhet i kommunen. Den skal gi retningslinjer for hvordan kommunens egne mål og strategier skal gjennomføres.

 

Kommuneplanens arealdel skal vise sammenhengen mellom framtidig samfunnsutvikling og arealbruken i kommunen. Arealdelen må derfor utarbeides med henblikk på samfunnsdelen og vise en klar sammenheng med denne. Arealdelen ble vedtatt 23.9.2019.

 

Kommuneplanens handlingsdel skal vise hvordan kommunen følger opp sine planer i praksis. Handlingsdelen skal gi grunnlag for prioritering av ressurser og tiltak innenfor kommunens økonomiske rammer. Det er derfor naturlig at økonomiplanen inngår i handlingsdelen. Kommuneplanens handlingsdel revideres årlig.

 


Vurdering:

Utkast til planprogram er nå utarbeidet av administrasjonen, etter reglene i PBL § 4-1.

Mulighetene for medvirkningen i utarbeidelse av planprogrammet har vært redusert på grunn av korona. En tidlig versjon av dokumentet er forelagt enhetene i administrasjonen, ungdomsrådet, grenderådene. Innspillene som kom inn er det tatt hensyn til i utformingen av høringsversjonen.

Utkast til planprogram for kommuneplanens samfunnsdel er nødvendigvis relativt omfattende. Av den grunn er det avsatt tid for vurdering, og eventuell korrigering, av planprogrammet.

Kommunestyret vedtok 1.11.2021 å legge forslaget ut til offentlig ettersyn/høring i minimum 6 uker.

 

Lovgrunnlag

Plan- og bygningslovens § 4-1.

 

Klima og miljø

Forholdet til FNs bærekraftmål er vist gjennomgående i dokumentet.

 

Barn og unge

Barn og unge er viet oppmerksomhet i flere av dokumentets kapitler.

 

Økonomiske konsekvenser

Saken i seg selv gir ingen økonomiske konsekvenser, men temaene som tas opp vil kunne gjøre det. I det videre arbeidet med samfunnsdelen er det viktig å planlegge innenfor de økonomiske rammevilkår som Åsnes kommune har. Det vil derfor være forskjell på de utredningsområder og tiltak som er ønskelige kontra det som er økonomisk mulig å gjennomføre. Samfunnsdelen skal være realistisk og gjennomførbar.

 

Folkehelse

Folkehelse er et gjennomgående tema, med blant annet fokus på «Leve hele livet».