Del 1: Grunnleggende rettigheter, formål og virkeområde
§ 1.Verdigrunnlag
Det er et uttalt mål at alle elever og ansatte i Åsnesskolen skal oppleve et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, inkludering, trivsel og læring.
Sentralt for et trygt og godt skolemiljø er at skolen ikke skal godta krenkelser som for eksempel mobbing, vold, diskriminering og trakassering. Respektløse og hatefulle ytringer aksepteres ikke i skolen. Elevene skal øves i å opptre hensynsfullt og utvikle bevissthet om egne holdninger.
§ 2. For hvem og når gjelder skolereglene?
Skolereglene gjelder for alle elever i den kommunale grunnskolen i Åsnes kommune og de gjelder for alle aktiviteter som skolen har ansvaret for. Dette gjelder uavhengig av om aktiviteten skjer på skolens område eller utenfor (herunder skolevei) i eller utenfor den ordinære skoletida.
Skolereglene gjelder også for skolefritidsordningen (SFO), unntatt det som spesifikt gjelder skole. SFO er et fritidstilbud og har egne forskrifter som bygger på det samme verdigrunnlaget som skolen.
§ 3. Grunnleggende rettigheter for elever
Elever har rett til
- å uttrykke seg om hvordan de har det og om det som er viktig for dem.
- å tilegne seg kunnskaper, ferdigheter og gode holdninger i et trygt, inkluderende og godt skolemiljø fritt for alle former for mobbing, vold, rasisme og diskriminering.
- å bli behandlet med respekt i enhver situasjon
- å være en del av skolens og klassens fellesskap, både faglig og sosialt og at hensynet til deres beste vurderes før det tas beslutninger som berører dem.
Del 2: Organisering av skoledemokratiet
§ 4 Skolen og skoleeier sitt ansvar
Skolen skal legge til rette for at alle elever og foresatte skal kunne ytre seg, og oppmuntre til deltakelse i skoledemokratiet. Det skal legges til rette for samarbeid mellom elever, foreldre og skolen og som sikrer god opplæring. Skolen skal sørge for at elever og foresatte får delta i planlegging, gjennomføring og vurdering av virksomheten til skolen blant annet i arbeidet med skolemiljø, kvalitetsutvikling i opplæringen og fastsettelse av skoleregler.
Den enkelte skole eller klasse oppfordres i tillegg til å lage regler som fremmer miljøet. Elevene skal aktivt medvirke i arbeidet med å lage disse.
§ 5 Råd og utvalg i Åsnesskolen
Rektor skal legge til rette for at det kan gjennomføres klasseråd i alle klasser ved skolen flere ganger gjennom skoleåret. Her skal saker diskuteres som skal tas med til skolens elevråd. Elevrådet skal ha representasjon fra alle klasser fra 4.trinn ved skolen og representantene er valgt av elevene selv. Skolen skal ha en egen medvirkningskontakt som er ansvarlig for både elevråd og øvrig arbeid med skoledemokratiet.
Foreldrene i Åsnesskolen skal organisere seg i et eget arbeidsutvalg (FAU). Dette skal velges av foreldrene selv. Alle foresatte skal kunne ytre seg. Dette kan man blant annet ha mulighet for på minimum to klasseforeldremøter pr. skoleår.
Elever og foreldre skal være representert i skolens samarbeidsutvalg og skolemiljøutvalg. I disse to foraene skal også ha representasjon fra skolens ansatte og en politiker pekt ut av kommunestyret. Rektor er utvalgenes sekretær.
Del 3: Plikter for elevene
§ 6 Du viser respekt for andre mennesker (oppførsel)
Alle skal respektere andres rettigheter slik som fravær av mobbing, vold, trakassering og diskriminering. Læringsmiljøet skal være trygt og inkluderende, hvor alle har rett og mulighet til å være, lære og bli verdsatt uavhengig av f.eks. kjønn, etnisitet, funksjonsnivå, sosial klasse, seksualitet. Grov språkbruk og krenkende atferd aksepteres ikke. Dette gjelder også på digitale plattformer. Det er ikke lov til å ta opp lyd og/eller bilde fra andre uten samtykke, eller på andre måter krenke retten til personvern. Du skal ikke oppholde deg unødig på toalett eller i korridorer, og rette deg etter de beskjeder du gis av ansatte.
§ 7 Du retter deg etter regler satt for å beskytte deg og andre (oppførsel)
Det er ikke tillatt med godteri eller brus på skolen. Det samme gjelder selvsagt tobakk, snus og rusmidler. Du skal ikke forlate skoleområdet i skoletida uten tillatelse til dette. Snøballkasting, ballspill, bruk av sykler og annet framkomstmiddel foregår på anviste områder for dette. Verneutstyr som hjelm og liknende skal benyttes. Kniver og andre gjenstander som kan skape frykt og/eller skade deg eller andre skal ikke tas med.
§ 8 Du tar ansvar for egen læring i skolehverdagen (orden)
Du møter presis til undervisningen og retter deg etter de regler og instrukser som blir gitt. Du gjør arbeid og oppgaver som du blir pålagt til rett tid, også nødvendige forberedelser hjemme. Du må ha med nødvending utstyr til rett tid. Du må ikke jukse ved skolearbeidet da dette er å anse som et regelbrudd. Forsøk på juks sidestilles med juks. Juks kan medføre at resultatet annulleres.
§ 9 Du tar vare på skolens bygninger og utstyr (orden)
Du må behandle bygninger, inventar og utlevert utstyr på en slik måte at vi unngår skade og unødig slitasje. Spesiell aktsomhet må vises i forhold til utlevert digitalt utstyr. Her er det forbudt å endre konfigurasjoner eller på annen måte skade programvare og funksjonalitet. Det er forbudt å laste ned programvare uten samtykke. Foresatte kan gjøres økonomisk ansvarlige for elevers skadeverk som ikke er uforskyldt.
§ 10 Bruk av mobiltelefon/smartklokke og andre verdigjenstander (oppførsel)
I timer og friminutt skal mobiltelefon/smartklokke ikke være i bruk. Smartklokker skal stå i skolemodus og mobiltelefon skal være avslått eller i flymodus. Skolen tar ikke ansvar for private verdigjenstander som ikke er helsemessig nødvendig for skoledagen. Dette gjelder også i garderober. Skolen kan opprette en ordning med f.eks. mobilhotell etter avtale med elever og foresatte.
Ansatte ved den enkelte skole kan gi lov til bruk av privat IKT-utstyr når dette skjer som del av undervisningen, men ingen kan pålegges å ha med slikt utstyr.
Del 4: Sanksjoner og saksbehandling
§ 11 Elevenes rettigheter
Alle sanksjoner skal være slik at eleven forstår hvilke regler som er brutt og hvorfor skolen må reagere på dette. Sanksjonene skal stå i rimelig forhold til bruddet på skolereglene. Før det tas beslutninger som berører en elev skal hensynet til elevens beste vurderes og elevens stemme skal være hørt på en trygg måte. Elever skal gis mulighet til å fortelle om eventuelle årsaker og sammenhenger i forbindelse med regelbruddet. I ungdomsskolen skal elevene gjøres kjent med at foresatte får innsyn i anmerkninger. I barneskolen gis det ikke anmerkninger.
§ 12 Samarbeid med foresatte
Et godt skole-hjem samarbeid er viktig for å ivareta eleven og et godt og trygt skolemiljø.
Foresatte har rett til informasjon som er nødvendig av hensyn til ivaretakelse av foreldreansvaret og elevens trygghet.
§ 13 Sanksjoner
En mild form for sanksjon kan være muntlig irettesettelse fra ansatt. Større irettesettelser skal aldri skje foran andre elever. Melding kan også gis til foresatte, enten muntlig eller skriftlig. Foresatte kan også innkalles til samtale. Ved juks vil arbeider som er produsert ved juks annulleres. Ved brudd på skolereglene har skolens ansatte anledning til å gi anmerkning for dette (gjelder ungdomsskolen). Brudd på skolens regler om nettvett vil føre til at eleven mister tilgangen på nett og utstyr.
På barnetrinnet gis det kun vurdering i orden og oppførsel uten karakter. På ungdomstrinnet skal vurdering i orden og oppførsel gis både med og uten karakter. Ved gjentatte brudd på én eller flere skoleregler, kan karakterene i orden og oppførsel settes ned. Karakteren kan settes ned ved spesielt grove brudd på reglementet, selv om det er snakk om en enkelthendelse. Høyt fravær kan føre til nedsatt karakter i orden eller oppførsel. Årsaken til fraværet avgjør om det påvirker vurderingen i orden eller oppførsel.
Du kan også pålegges å rydde opp, reparere eller erstatte skader som har oppstått tilsiktet. Dersom elever har med farlige, uønskede eller ulovlige gjenstander på skolen, kan disse midlertidig inndras. Eksempler på hva som kan inndras er rusmidler og våpen. Også mobiltelefon/smartklokke som brukes i strid med reglementet kan inndras. Her skal man gis en advarsel først. Dette som inndras kan hentes på kontoret. Hvor lenge gjenstandene tas fra en elev må vurderes ut ifra hvor alvorlig og gjentagende bruddet på reglene er, og hvor ødeleggende dette er for undervisningen. Ved behov for ransaking eller mistanke om kriminell aktivitet vil foresatte og politiet bli kontaktet. Straffbare forhold meldes til politiet.
Ved særlig alvorlige eller gjentatte brudd på skolereglene kan bortvisning i inntil tre dager være aktuelt på ungdomstrinnet. På barnetrinnet kan man kun bortvises for resten av dagen etter at foresatte er kontaktet. Bortvisningen må være av så kort varighet som mulig. Det skal legges vekt på at eleven ikke mister progresjon i opplæringen, og det skal settes inn inkluderende tiltak for eleven i etterkant av en bortvisning. Bortvisning er et enkeltvedtak, og eleven eller foreldrene kan klage på vedtaket.
Ved alvorlige og gjentatte brudd på skolereglene kan man tilby et alternativt undervisningsopplegg eller undervisning på andre tider og arenaer enn det ordinære klasserommet. Friminutt kan også gis på andre tidspunkt enn ordinært. Man kan også midlertidig eller permanent bytte klasse. Skolebytte kan også være en sanksjonsmulighet ved svært alvorlige regelbrudd. Denne avgjørelsen tas av skoleeier.
Disse skolereglene skal gjøres kjent for personalet, elever og foresatte hvert år ved skoleårets begynnelse. Skolereglene skal også være tilgjengelig på skolens hjemmeside.
§ 14 Avverging av skade og bruk av fysisk inngripen.
Punktet er gjeldende dersom Stortinget vedtar lovforslaget.
Skolens personale gis mulighet til å gripe inn fysisk mot elever for å avverge skade på personer eller eiendom. Dette må skje i henhold til gjeldende regelverk.