Trygt og godt skolemiljø

På Åsnes ungdomsskole er vi opptatt av å ha et miljø fritt for mobbing, diskriminering, vold og rasisme. Slik krenkende adferd skal man slippe å oppleve på skolen!

Ved Åsnes ungdomsskole skal alle elever ha rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, inkludering, trivsel og læring. Dette er sterke og viktige ord! 

Skolen deltar i Olweus-programmet mot mobbing og antisosial atferd. Dette er et program utviklet spesielt for skoler av professor Dan Olweus ved universitetet i Bergen. 

I tillegg har Åsnes kommune laget en «Plan for et trygt og godt skolemiljø». 

Hvert år gjennomfører vi flere elevundersøkelser om skolemiljøet. Disse viser at det er stor grad av trivsel ved skolen. Allikevel har vi det siste året sett at andelen som angir at de har blitt mobbet har økt. Det er derfor viktigere enn noen gang av vi jobber aktivt og systematisk for å forbedre disse tallene.  

 

Det er Opplæringsloven som bestemmer hva skoler i Norge skal gjøre på alle områder. Blant annet heter det i § 12-2: “Alle elevar har rett til eit trygt og godt skolemiljø som fremjar helse, inkludering, trivsel og læring”.

 

Videre er det i lovverket angitt fem aktivitetsplikter som skolen er pålagt å følge. Disse er:

 

Delplikt 1: Følge med på om elevene har et trygt og godt skolemiljø (12-4 første ledd)

ALLE som arbeider på skolen skal følge med på hvordan elevene har det. Dette betyr blant annet at man må se, lytte, være årvåken, snakke med og gjennomføre inspeksjon. I tillegg har vi fire spørreundersøkelser gjennom året for å høre elevenes stemme (oktober, november, februar og mai).

 

Delplikt 2: Gripe inn mot krenkelser dersom det er mulig (12-4 første ledd)

Skolen skal ALDRI godta krenkende oppførsel som for eksempel mobbing, vold, diskriminering og trakassering og man skal gripe inn dersom noen krenker en elev. Inngripen kan f eks være tiltale, samtale og fysisk inngripen. Fysisk inngripen må vurderes opp mot hva som er lovlig (kroppskrenkelse).

 

Delplikt 3: Alle som arbeider på skolen skal melde fra til rektor ved mistanke om eller kunnskap om at noen ikke har et trygt og godt skolemiljø (12-4 andre ledd)

ALLE ansatte har plikt til å melde fra til rektor hvis de SER eller MISTENKER noen som ikke har et trygt og godt skolemiljø. Varselet skal skje skriftlig (Dette gir rektor oversikt i alle slike saker).

 

Delplikt 4: Skolen skal snarest undersøke saken (12-4 tredje ledd)

Alle som SER eller MISTENKER noe har plikt til å undersøke saken snarest. Man må først gjøre undersøkelser for å avdekke problemet, for senere å finne egnede tiltak. Det er viktig at man undersøker elevens OPPLEVELSE,- ikke leter etter bevis. Dette indikerer en svært lav subjektiv terskel.

 

Delplikt 5: Rette opp situasjonen med egnede tiltak (12-4 fjerde ledd)

Skolen har plikt til å rette opp situasjonen med egnede tiltak, følge opp disse og evaluere virkningene av dem. Her må selvsagt elev og foresatte involveres. Det er viktig å presisere at det er elevens egen SUBJEKTIVE opplevelse som utløser tiltaksplikten. Skolen kan aldri avvise eller underkjenne en elevs opplevelse av situasjonen. Henvendelsen kan være muntlig så vel som skriftlig.

 

 

Som det står i lovteksten skal vi foreta et aktivt og systematisk arbeid. Olweusarbeid er derfor noe vi jobber med kontinuerlig. Hovedaktiviteten er klassemøter.
 

Vi har også en aktiv inspeksjon som skal fange opp hendelser i friminutt. Sentralt i lovteksten er ansattes handlingsplikt, der man er lovpålagt å gripe inn hvis man får mistanke om krenkende adferd. Vår handlingsplan angir hva som skal gjøres når krenkende atferd avdekkes.

 

Oppsummert ønsker vi å presisere at skolen har plikt til å iverksette tiltak hvis elever eller foreldre ber om dette for å gjenopprette et trygt og godt skolemiljø. Vi er avhengige av et godt samarbeid med dere foresatte for å sikre et trygt og godt skolemiljø ved Åsnes ungdomsskole. Dette vil derfor være et sentralt tema både på utviklingssamtaler og på foreldremøter på skolen i alle tre årene.