Utskriving / permisjon fra opplæring

Elevene har rett og plikt til å møte på skolen hver dag, men har mulighet til å søke permisjon fra undervisningen under visse forutsetninger.

Permisjon fra pliktig grunnskoleopplæring, styres av Opplæringsloven § 2-2 (4) Permisjon frå den pliktige opplæringa: «Kommunen kan gi ein elev permisjon frå skolen dersom eleven får ei opplæring som samla sett er forsvarlegForskrift elevpermisjon i Åsnes.

For å søke permisjon/fri fra undervisning brukes elektronisk skjema Søknad om permisjon fra pliktig opplæring. Søknader om permisjon skal sendes skolen så tidlig som mulig, og senest en uke før permisjon starter.

Rektor behandler søknaden og fatter enkeltvedtak på bakgrunn av lovverket. Kontaktlærer kan gi permisjon inntil to dager pr. skoleår. Søknad om permisjon utover dette sendes til rektor.

Det presiseres her at man gis fri fra tilstedeværelsen ved skolen, man gis ikke fritak for opplæring. Det betyr at foreldrene overtar ansvaret for opplæringen de dagene eleven er borte. Man kan påregne at innleveringer og prøver som er gjennomført ved permisjon må tas etter at man er tilbake fra permisjonen.

Utenlandsopphold

Opplæringsloven gjelder ikke utenfor ”rikets grenser”. Retten og plikten til grunnskoleopplæring vil derfor ikke gjelde for elever som oppholder seg i utlandet. Permisjonssøknader for utenlandsopphold skal likevel behandles på vanlig måte.

Utskriving av skolen

Opplæringslovens bestemmelse om maksimal permisjonstid på 2 uker (10 skoledager) er som hovedregel ufravikelig, og det skal være tungtveiende grunner for mer permisjon enn det. Grunnet Opplæringslovens bestemmelse om maksimal permisjonstid på 2 uker, må rektor som hovedsak avslå alle søknader som gjelder permisjon for en periode på mer enn 10 skoledager. Dersom de foresatte velger å ta eleven ut av skolen utover 10 skoledager uten tungtveiende grunner, vil eleven bli skrevet ut av skolen. Eleven vil da per definisjon ikke lenger være elev ved skolen. 

Skolen har ikke opplæringsansvar for utskrevne elever, noe som vil gi de foresatte et utvidet opplæringsansvar. I tiden eleven er utskrevet av skolen, må de foresatte gi barna opplæring som tilsvarer den som blir gitt i offentlig skole, jf. opplæringloven § 2-2 første  ledd og § 22-5

For utenlandsopphold av mer enn to ukers varighet, skrives eleven ut av skolen. Når og hvis eleven kommer tilbake, meldes han/hun inn igjen ved skolen på vanlig måte.

Dersom eleven blir skrevet ut fra skolen, er det foresattes ansvar. Foresatte kan søke inn eleven etter Opplæringsloven § 2-6, første ledd: ”Elevane har rett til å gå på ein skole i nærmiljøet, og § 2-6 andre ledd: ”etter søknad kan eleven takast inn på annan skole enn den eleven har rett til å gå på”.

Når eleven ønskes tilbake, sendes det inn en søknad. Søknaden behandles med utgangspunkt i ovennevnte lovverk. Kortfattet søknad sendes til Åsnes kommune ved sektorleder oppvekst. I søknaden må det opplyses om navn, adresse og fødselsdato på eleven og navn, adresse og telefonnummer til foresatte.

Det kan ikke garanteres at eleven får plass ved samme skole som tidligere, da det i permisjonstiden kan flytte inn andre elever i skolekretsen.

Det er innført en plikt om at kommunen skal føre tilsyn med privat grunnskoleopplæring i hjemmet inne tre måneder etter at undervisningen har startet. Foreldre får også en plikt til å melde fra til kommunen om privat grunnskoleopplæring i hjemmet. Dette står i ny Opplæringslov § 22-5

Straffeansvar

§ 2.7 Opplæringsloven: «Straffeansvar for brudd på opplæringsplikten»

De som har den daglige omsorgen for barnet, kan straffes med bot hvis barnet er borte fra grunnskoleopplæringen uten å ha rett til det.