Kommuneplanens samfunnsdel

Åsnes kommune begynte i 2023 arbeidet med å lage en ny samfunnsdel til kommuneplanen.

. - Klikk for stort bilde

Alle kommuner i landet må lage en kommuneplan. Reglene finner du i plan- og bygningsloven.

Kommuneplanen skal ikke bare være en plan for kommuneorganisasjonen. Den skal også være en plan for hele lokalsamfunnet. Kommuneplanen består av en samfunnsdel som sier hvordan vi skal utvikle kommunen som et samfunn og organisasjon, og en arealdel med plankart og bestemmelser, som sier hvordan vi skal utvikle arealene i samsvar med mål fastsatt i samfunnsdelen.

Gjeldende arealdel i kommuneplanen finner du her.

Gjeldende samfunnsdel i kommuneplanen finner du her. (PDF, 4 MB)

 

Hvert kommunestyre skal vedta en planstrategi. Den skal vare i fire år. Planstrategien peker ut de viktigste planoppgavene for kommunen. Åsnes jobber nå med kommuneplanens samfunnsdel, og den har gyldighet i 12-årsperspektiv.

 

Høring høsten 2024

Forslag til kommuneplanens samfunnsdel for Åsnes kommune 2024-2036 ligger ute til 1. gangs offentlig ettersyn. Høringsfristen er 2. oktober 2024.

Les mer om forslaget her

 

Arbeidet med kommuneplanens samfunnsdel

Arbeidsgruppa til kommuneplanens samfunnsdel er bredt sammensatt, der alle sektorer er representert. Totalt sett har det vært 16 personer involvert.

 

Medvirkning

Det er gjennomført en bred medvirkning til samfunnsdelen i løpet av 2023. Kommunen har vektlagt å innhente et høyt antall innspill fra ulike grupper av befolkningen. Informasjon om planprosessen har vært tilgjengelig på kommunens hjemmeside og det har vært mulig å sende sine innspill digitalt eller via post til kommunen. I tillegg har kommunen innhentet innspill på stands på Frivilligfestivalen, SolørMart’n og folkebiblioteket. I perioden er det også gjennomført åpne grenderådsmøter, workshops i skolene, møter med næringslivet, møter i rådene og i politiske utvalg.

 

Satsingsområdene

Det kjente utfordringsbildet i Åsnes har i kombinasjon med bred innbyggermedvirkning ledet fram til de tre satsningsområdene «Det gode liv i Åsnes», «Attraktiv kommune» og «Tjenester og samfunnsutvikler».

 

Det gode liv i Åsnes

Hverdager med god livskvalitet skaper gode liv. Livskvalitet påvirkes av mange faktorer, både målbare og selvopplevde. Målbare faktorer er gjerne økonomi, boforhold og deltakelse i samfunnet, og selvopplevde faktorer kan være glede, mening, engasjement og tilfredshet. Opplevelse av trygghet, fellesskap, utvikling og påvirkningsmuligheter er også viktig for livskvaliteten.

 

Attraktiv kommune

Attraktivitet handler om å utvikle gode og velfungerende kommuner og regioner der innbyggere, næringsliv og besøkende ønsker å være.

Attraktivitet skapes gjennom å gjennomføre forandringer og forbedringer i lokalsamfunnet. Det kan være forandringer knyttet til fysiske ting som sentrumsutvikling, boliger, tomter, bygninger, attraksjoner og tjenester, men også forbedringer i stedets omdømme eller kulturelle forhold som samarbeidsånd, optimisme og pågangsmot. For å bli attraktiv bør det helst skje forandringer på flere områder samtidig og det må skje en kontinuerlig endring over tid. 

Vi må få fram kvaliteter og muligheter som er i egen region. Dette har en verdi i seg selv fordi det påvirker innbyggerne sin oppfatning av hjemstedet sitt. Forutsetning for å lykkes er at en klarer å mobilisere alle kreftene i kommunen til et tillitsfullt samarbeid mot et felles mål.

 

Tjenester og samfunnsutvikling

Samfunnsutvikling handler om å gjøre flere ting samtidig med mål om å utvikle

et godt lokalsamfunn med tilgang på arbeid, tjenester, infrastruktur, boliger, kulturopplevelser, friluftsliv og et fysisk og sosialt inkluderende nærmiljø. Kommunene har ansvar for mesteparten av den offentlige tjenesteproduksjonen i Norge.

 

Mål og strategier

Til hvert satsingsområde er det definert fem hovedmål (slik vil vi ha det) med tilhørende strategier (slik gjør vi det). 

Hvert hovedmål er videre koblet til de overordnende målene til FNs bærekraftsmål. På denne måten vises det hvilke av bærekraftsmålene en vil understøtte og hvordan en følger opp disse. Satsingsområdene i kommuneplanens samfunnsdel vil samlet dekke samtlige av FNs bærekraftsmål. Samtidig har satsingsområde 17 en spesiell status. Det omfatter ansvar for helheten og samarbeid for å nå målene, og er derfor av en særskilt betydning for å nå de andre målene.

 

Arealstrategi

Kommuneplanens samfunnsdel inneholder også et kapittel om Åsnes kommunes arealstrategi. Langsiktig arealstrategi er kommunens overordnede prinsipper for framtidig arealutvikling. Arealstrategien skaper et bindeledd mellom samfunnsdelen og arealdelen da den legger føringer for videre arealbruk i kommunen allerede fra samfunnsdelen blir vedtatt. En bevisst og god arealplanlegging og arealforvaltning er avgjørende for å nå flere av målene i samfunnsdelen. 

En langsiktig arealstrategi vil gi kommunen et bedre grunnlag for å styre arealbruken i ønsket retning, og gjøre planprosessen for kommuneplanens arealdel mer forutsigbar. I dette kapittelet beskrives hva kommunen må prioritere i arealdelen for å nå målene tilknyttet satsingsområdene.

 

Oppfølging av planen

Siste kapittel «Oppfølging av planen – veien videre» beskriver i korte trekk hvordan samfunnsdelen skal følges opp.

 

Framdrift

Kommuneplanens samfunnsdel legges ut for offentlig ettersyn/høring. Perioden skal være på minimum 6 uker og firsten for innspill er satt til 02.10.2024.

Etter høringsperioden blir det en periode for merknadsbehandling før planen meldes opp til formannskapet før vedtak i kommunestyret 25. november.

To barn ute på en tresket åker med rundballer i bakgrunnen. - Klikk for stort bilde

 

 

 

Se også:

Folkehelseoversikten (PDF, 5 MB)

Folkehelseprofil (PDF, 2 MB)

Oppvekstprofil (PDF, 2 MB)

Innlandsstatistikk

Planprogram for kommuneplanens samfunnsdel, vedtatt 19. desember 2022 (PDF, 2 MB)

 Arealregnskap 2024 og vurdering av gjeldende arealdel (2019-2030) RV.1 (PDF, 5 MB)

 

 

 

Nåværende plan

Planprogram til kommuneplanens samfunnsdel 2010 - 2022 (PDF, 2 MB)

Kommuneplanens samfunnsdel 2010 - 2022 (PDF, 4 MB)