Influensasmitten øker - legesenteret har vaksiner for barn i risikogrupper

Nasjonalt ventes det mye influensasmitte rundt jul og nyttår. Åsnes legesenter har vaksiner i form av nesespray til barn i risikogrupper. Boots apotek utfører vaksinering også av personer som ikke er i risikogrupper. 

 

Forekomsten av influensa og innleggelser med influensa øker raskt, og årets influensautbrudd er i gang nasjonalt. Influensavirus A(H1N1) dominerer. Økningen skjer tidligere enn normalt, og det ventes mye smitte rundt jul og nyttår.

En svært lav andel av barn med risikofaktorer for alvorlig influensa er vaksinert. 6,4 prosent av barn med underliggende risikotilstander er vaksinert mot influensa, ifølge FHI.

Til sammenligning er over 60 prosent av dem over 65 år vaksinert. Med lav vaksinedekning blant barn, kan det bli flere barn som trenger behandling på sykehus.

Åsnes legesenter har vaksiner tilgjengelig til barn i risikogruppen i form av nesespray. Fastlege kan vurdere om barna er i risikogruppen og anbefales vaksine. De som lurer på om de skal vaksinere og de som vet at de ønsker vaksine, anbefales å kontakte fastlege via e-konsultasjon eller ved å ringe legesenteret for time.

Drop-in for risikogrupper etter nyttår

Influensavaksinering for personer i risikogrupper fortsetter etter nyttår som drop-in-vaksinasjon ved helsestasjonen på Flisa, fredager kl. 09 – 11. Første fredag vil da være 6. januar 2023. Dette tilbudet gjelder både for innbyggere i Våler og i Åsnes.

Vaksinering av personer som ikke er i risikogrupper foregår ved apoteket Boots i Flisa Stormarked. Apoteket har god kapasitet til vaksinering. De som ønsker vaksine kan bestille tid via «Helseboka» eller komme innom apoteket for å bestille time.

Apoteket vaksinerer ikke barn under 12 år. Barn og ungdom i alderen 12-16 trenger samtykke fra foreldre.

Hold deg hjemme hvis du er syk

Du bør holde deg hjemme om du er syk med luftveissymptomer.

Luftveissymptomer er først og fremst tett nese, hoste og sår hals. Ofte har du også feber eller vondt i hodet.

Host i et lommetørkle eller i albuekroken. Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.