Utligning av eiendomsskatt i Åsnes 2024

Med hjemmel i eiendomsskattelovens §15, legges liste over utligning av eiendomsskatt i Åsnes kommune, ut til offentlig gjennomsyn. Lista publiseres her på kommunens nettsted og ligger på Bibliotek & Informasjon i Åsnes rådhus i perioden 01.03.24 – 22.03.24.

Listen finnes tilgjengelig her (PDF, 2 MB)

Her er liste over fritak (PDF, 9 kB)

 

 

Skattesatsen er 4 promille for bolig-, landbruk-, og fritidseiendommer og 6 promille for næringseiendommer i skatteåret 2024, etter vedtak av Åsnes kommunestyre i sak 104/23, den 18.12.2023. 

I samme sak ble det vedtatt å innføre et bunnfradrag på kr. 25 000 for bolig- og fritidseiendommer for skatteåret 2024. Det gis bunnfradrag for hver selvstendig boenhet som ikke benyttes til næringsformål.

 

Boligverdi fra Skatteetaten

Åsnes kommunestyre vedtok i sak 133/20, den 14.12.20, at fra 2021 skal kommunen benytte Skatteetatens beregnede markedsverdier for boliger (boligverdier) som utgangspunkt for utregning av eiendomsskatten. Tidligere har eiendomsskatten blitt beregnet etter kommunens egne takster. 

 

Klage på skatteetatens boligverdi

Mener du at den beregnede boligverdien fra skatteetaten er beregnet på bakgrunn av feil faktaopplysninger (boligtype, opprinnelig byggeår, boligens areal), eller at verdien er for høy i forhold til reell markedsverdi, kan du sende inn endringsmelding til skatteetaten (https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/bolig-og-eiendeler/bolig-eiendom-tomt/eiendomsskatt/klage-pa-eiendomsskatten/).

Eller ringe Skatteetaten på telefonnr. 800 80 000

 

Kommunal takst

Alle eiendommer som ikke har boligverdi fra Skatteetaten ble omtaksert i løpet av 2021, etter vedtak av Åsnes kommunestyre i sak 133/20, den 14.12.2020. Dette gjelder bolighus på landbrukseiendommer, fritidseiendommer, boliger uten formuesgrunnlag, næringseiendommer, ubebygde tomter, samt øvrige eiendommer.

De nye takstene etter omtakseringen gjelder fra 01.01.2022 og ti år fram i tid. Eiendommen er taksert i hht Eiendomsskattelovens § A-2, som sier at taksten skal være tilnærmet lik markedsverdi. Taksten bygger på faktaopplysninger og skjønnsmessige vurderinger av eiendommen.

 

Klage på kommunale takster

Klage på takster basert på kommunal taksering (gjelder landbrukseiendom, fritidseiendom, næringseiendom, ubebygd eiendom og andre eiendommer), sendes skriftlig til eiendomsskattekontoret innen 12.april 2024. Klagen må inneholde en nærmere begrunnelse om hvorfor du mener den fastsatte taksten er feil, og gjerne bilder/dokumentasjon av skatteobjektet. Klagen må undertegnes. 

Klage kan sendes til: 

Åsnes kommune, eiendomsskattekontoret

Rådhusgata 1, 2270 Flisa

 

Eller på e-post til 

post@asnes.kommune.no

 

Illustrasjonsfoto. Modell av hus sammen med mynter. - Klikk for stort bilde